Herinner je de granieten sarcofaag nog die is ontdekt in Alexandrië? Archeologen hebben hem geopend

door Skip

21 Juli 2018

Herinner je de granieten sarcofaag nog die is ontdekt in Alexandrië? Archeologen hebben hem geopend
Advertisement

Het nieuws dat er een grote zwarte sarcofaag werd gevonden op een diepte van vijf meter in de stad Alexandrië, wist zelfs mensen nieuwsgierig te maken die niet zoveel ophebben met archeologie. Dit is een unieke vondst, met name om twee redenen: door z'n omvang (2,65 meter lang en 1,65 meter breed) dat hem tot de grootste sarcofaag maakt die ooit gevonden is in de stad, en  de reden dat hij tot de weinige archeologische vondsten behoort die nooit zijn geplunderd of beschadigd.

Experts verklaarden dat de sarcofaag, die stamt uit de Ptolemeïsche periode, nooit is geopend sinds de dag dat hij werd gesloten, tweeduizend jaar geleden.

Advertisement

Archeologen hebben de mysterieuze sarcofaag geopend, ondanks de verhalen over een vloek die de wereld naar de knoppen zou helpen.

"We zijn door geen enkele vloek getroffen" zei Mostafa Waziri, secretaris-generaal van het Ministerie van Oudheden in Egypte. Na deze grappige uitspraak volgde het nieuws dat iedereen wilde horen: wat hebben ze gevonden in de sarcofaag?

Er zijn drie mummies aangevonden in ontbonden staat. Op een van de schedels waren duidelijke fracturen te zien, en wordt duidelijk dat het is geraakt door een stomp voorwerp. Wat de mensen die bij de opening aanwezig waren verraste, is dat er bij de lichamen geen spoor was van gouden maskers, beeldjes, amuletten en inscripties die kunnen suggereren dat degenen in de sarcofaag, hoorden bij een adellijke klasse.

Geen van hen lijkt dus te horen bij een edele Romeinse of Ptolemeïsche familie. Bovendien staan er geen namen geschreven.

Dit alles maakt dat er een hele andere weg wordt ingeslagen: geen enkel mysterieus figuur (sommigen dachten dat de resten van Alexander de Grote in de sarcofaag zouden kunnen zitten, gezien de vondst is gedateerd in de Ptolemeïsche periode, die juist begon bij zijn dood), maar zijn het zeer waarschijnlijk drie krijgers.

Advertisement

In de sarcofaag werd ook een roodkleurige vloeistof gevonden, wat gelijk voor argwaan zorgde.

In de sarcofaag werd ook een roodkleurige vloeistof gevonden, wat gelijk voor argwaan zorgde.

Egypt Ministry of Antiquities

Het vocht, bleek echter gewoon afvalwater te zijn dat door een kier naarbinnen was gekomen. Door de langdurige blootstelling aan het water zouden de mummies erop achteruit zijn gegaan en het ontbindingsproces zijn versneld.

Er kan echter nog niet worden gezegd dat het mysterie is opgelost, want er kloppen nog steeds een aantal dingen niet en moet dat nog worden uitgezocht. Er is namelijk geen reden voor waarom drie soldaten in zo'n enorme kist zouden moeten worden begraven.

De mummies zullen worden geanalyseerd om erachter te komen wat hun verhaal is en hoe oud ze waren ten tijde van de begravenis.

Het nieuws is verspreid door dagblad Egypt Today, die bijzonder veel aandacht heeft besteed aan deze exceptionele vondst.

Bronnen:

Advertisement