Er werd een zeldzame 2500 jaar oude bronzen helm gevonden: hij was van een Griekse soldaat

Janine image
door Janine

09 April 2021

Er werd een zeldzame 2500 jaar oude bronzen helm gevonden: hij was van een Griekse soldaat
Advertisement

De ontdekking van voorwerpen die dateren uit vorige eeuwen is een gebeurtenis van fundamenteel belang voor historici, archeologen en liefhebbers van de oudheid. De ontdekking van dit zeldzame en kostbare kledingstuk maakte archeologen enthousiast: een 2500 jaar oude helm werd in goede staat gevonden in de haven van Haifa, in Israël. Dit werd aangekondigd door de Israëlische Autoriteit voor de Oudheid (IAA) en er wordt aangenomen dat de helm werd gedragen door een Griekse krijger in de zesde of vijfde eeuw voor Christus.

via express.co.uk

Advertisement
Israel Antiquities Authority/Facebook

Israel Antiquities Authority/Facebook

De helm is in 2007 door een Nederlands schip op de bodem van de Middellandse Zee gevonden en afgeleverd bij de maritieme eenheid van de Israëlische Autoriteit voor de Oudheid. Het is een Korinthische helm en wordt verondersteld te zijn ontwikkeld en geproduceerd in de stad Korinthe, in Griekenland, in de 6e eeuw voor Christus tijdens de Grieks-Perzische oorlogen. Archeologen hebben de precieze oorsprong ervan kunnen traceren dankzij het specifieke ontwerp en, door zorgvuldig te observeren, er is een ingewikkeld patroon van een pauwenstaart te zien boven de oogspleten. De helm was gemaakt van een enkele plaat brons, die vervolgens werd bewerkt en gevormd door verhitting en hameren. Deze techniek maakte het mogelijk om het gewicht van het object te verminderen zonder dat het vermogen om het hoofd van een krijger te beschermen afnam.

Advertisement
Ancient Greek helmets/MisterPlus65/Wikipedia

Ancient Greek helmets/MisterPlus65/Wikipedia

Er wordt namelijk gedacht dat de helm toebehoorde aan een Griekse krijger die aan boord was van een van de oorlogsschepen die deelnamen aan het zeeconflict tegen de Perzen. Het is gemaakt om perfect op het hoofd van een persoon te passen en om ervoor te zorgen dat het niet snel kon worden verwijderd. De helm moest in feite de veiligheid garanderen van de man die hem zou dragen. Deze vondst is, ondanks dat hij ongeveer 2500 jaar op de zeebodem heeft gelegen, goed bewaard gebleven: hij was slechts op sommige plaatsen verroest.

Functionarissen van de Israëlische Autoriteit voor de Oudheid beweren dat de ontdekking echt zeldzaam en onschatbaar is, aangezien de Corinthische helm het enige stuk in zijn soort is dat in de Israëlische wateren werd gevonden. Het wordt momenteel aan het publiek getoond in het National Marin Museum in Haifa langs de noordkust van Israël.

Advertisement