Recordtemperaturen op de noordpoolcirkel: het smelten van de ijskappen heeft een punt van geen ommekeer bereikt

door Skip

24 Juli 2018

Recordtemperaturen op de noordpoolcirkel: het smelten van de ijskappen heeft een punt van geen ommekeer bereikt
Advertisement

De opwarming van de aarde is het grootste probleem waarmee de mensheid zal moeten dealen de komende generaties en is het een bron van grote zorg bij wetenschappers en een bron van pogingen, misschien te laat, door de machtige partijen op aarde om de gevolgen te vertragen.

Jammer genoeg komt er vervelend nieuws uit Zweden, waar in de regionen van de poolcirkel recordtemperaturen en een verwoestende reeks branden worden waargenomen.

Advertisement
pixabay

pixabay

Een reeks indrukwekkende en haast nog nooit eerder geziene branden heeft de noordelijke regio's van Zweden verwoest, en kreeg het zelfs aandacht in de New York Times. "Het is heel, heel droog in een groot deel van Zweden. De waterstanden in meren en rivieren zijn uitzonderlijk laag, behalve in het noordelijk deel van het land. Er is een gebrek aan water" licht Jonas Olsson toe, hydroloog bij het Zweeds meteorologisch en hydrologisch instituut.

Zomerbranden is een plaag die zuidelijk Europa treft, een trieste 'vaste prik' voor landen als Spanje, Italië, Frankrijk. Maar om ze met deze regelmaat in Zweden te zien is zeer zeldzaam.

Advertisement
pixabay

pixabay

Ook de temperaturen zijn een record. In Uppsala, een stadje ten noorden van Stockholm, is het 33 graden geworden. "Het is een vreemd jaar geweest." Olsson spreekt van een winter met heftige sneeuwbuien en dat het plots warmer werd in mei. "Een ongebruikelijke situatie, maar jammer genoeg in overeenstemming met hetgeen we verwachten bij opwarming van de aarde. We zullen deze extremen nog eens gaan zien" voegt Olsson toe. 

NASA's Oceans Melting Greenland mission

NASA's Oceans Melting Greenland mission

In december 2015 hebben 195 landen het klimaatverdrag van Parijs ondertekend, waar zij zich in zullen zetten om de uitstoot onder bepaalde grenzen te houden, met als doel om de toename van de gemiddelde globale temperatuur te aanzienlijk te beperken tot onder de twee graden.

De bittere constatering waartoe meerdere wetenschappers komen, onder wie Ben Marzeion en Nicolas Champollion van het Geografisch Instituut van de Universiteit van Bremen of Georg Kaser en Fabien Maussion van het departement voor Atmosferische en Cryosferische Wetenschappen van de Universiteit Innsbruck, is dat dit alles bijna of geen zin heeft.

Arnaud Bouissou - MEDDE / cc-zero/Wikimedia

Arnaud Bouissou - MEDDE / cc-zero/Wikimedia

“De gletsjers reageren langzaam op klimaatveranderingen" meent Marzeion "Als we bijvoorbeeld het huidige volume aan gletsjerijs zouden willen behouden, dan zouden we een temperatuur moeten halen uit de tijd voor de tijd van de industriële revolutie, dat natuurlijk helemaal niet mogelijk is. In het verleden heeft de uitstoot van broeikasgassen al gezorgd voor veranderingen die niet meer kunnen worden tegengehouden."

Het meeste is gedaan, en de maatregelen die we dus nu aan het nemen zijn zullen over minstens honderd jaar impact hebben op de snelheid van het smelten van de gletsjers.

Het is zeker niet volledig zinloos, maar ons staat een eeuw van ontwrichtingen in het klimaat te verwachten; de tol die moet worden betaald voor twee eeuwen lang van niet-gereguleerde industriële revolutie.

Advertisement