8 dingen die je geleerd hebt op school die vandaag echter niet meer kloppen

door Skip

28 Juli 2018

8 dingen die je geleerd hebt op school die vandaag echter niet meer kloppen
Advertisement

Het maakt niet hoe lang het geleden is wanneer je naar school bent gegaan. Of het nou lang of kort geleden is, je moet weten dat er veel dingen veranderd zijn. Ja, want tegenwoordig ontwikkelt kennis zich ook met de snelheid van het licht en kan datgene waarvan je dacht dat het waar was, dat ineens niet meer zijn. Sterker nog het kan juist nu heel anders in elkaar zitten.

Sla geen flater en blijf op de hoogte: hier zijn negen dingen die je op school hebt geleerd, maar die nu niet meer kloppen.

Diamant is het hardste materiaal.

Diamant is het hardste materiaal.

pixabay.com

Sinds 2009 zijn er twee materialen bekend die harder zijn dan diamant: boornitride en lonsdaleïet. Het probleem is dat deze materialen instabiel zijn van nature. De hardheidsmetingen die zijn gedaan door wetenschappers zijn berekend, en niet in echt gemeten.

In een onderzoek waren wetenschapperst echter in staat om een stabiele vorm van boornitride te maken door druk uit te oefenen. Dit geeft te denken dat in de toekomst vrouwen misschien ringen met boornitride krijgen en dat deze ringen dit keer echt "forever" zijn!

Advertisement

Papier kan je onmogelijk vaker dan 7 keer vouwen.

Papier kan je onmogelijk vaker dan 7 keer vouwen.

Micah Sittig/Flickr

Britney Gallivan, een scholiere, liet zien dat dit gewoon kletskoek was. Ze kreeg het gedaan nadat ze een gigantische WC-rol had gekocht en die wel 11 keer wist te vouwen.

Voordat dit grappige record gehaald werd, waren er slapeloze nachten geweest en waren er wiskundige berekeningen gemaakt waarmee de exacte grootte van het te vouwen stukje papier kon worden bepaald zodat het een x aantal keer gevouwen kon worden.

De Chinese Muur is de enige door de mens gemaakte bouwwerk dat zichtbaar is vanuit de ruimte.

De Chinese Muur is de enige door de mens gemaakte bouwwerk dat zichtbaar is vanuit de ruimte.

NASA

De legende dat de Chines Muur niet alleen zichtbaar zou zijn vanuit de ruimte, maar ook vanaf de maan, dateert uit 1938.

In 2003 heeft de Chinese astronaut Yang Liwei de mythe ontkracht. Hij zei dat hij absoluut niets kon zien dat leek op de Muur gezien vanuit zijn ruimteveer.

Astronaut Alan Bean schept duidelijkheid over wat er is te zien vanaf de maan: "Het enige wat je kun zien is een schitterende bol, vooral witte, gele vlekken en soms stukken groen, niets wat de mens gemaakt heeft is vanaf hier te zien." 

De Verenigde Staten werden onafhankelijk op 4 juli 1776.

De Verenigde Staten werden onafhankelijk op 4 juli 1776.

pixabay.com

Hoewel op de avond van 4 juli 1776 de Verklaring van Onafhankelijkheid werd getekend door 12 kolonies (13 in augustus van datzelfde jaar), werd de V.S. 7 jaar later, in 1783 pas echt onafhankelijk. Historisch gezien laat men de onafhankelijkheidsverklaring samenvallen met de ondertekening van het Vredesverdrag van Parijs, waarbij onder andere de legitimiteit en de onafhankelijkheid van de dertien kolonies (de toekomstige Verenigde Staten) door Engeland werden erkend.

Leven wordt onderverdeeld in vijf rijken.

Leven wordt onderverdeeld in vijf rijken.

pixabay.com

Op school hebben ze je geleerd dat leven onder te verdelen is in de volgende rijken: van de dieren, planten, bacteriën, schimmels en protisten.

Naast de traditionele vijf rijken wordt nu ook het rijk der archaebacteriën, die voorheen onder bacteriën werden geschaard. Dus er zijn zes rijken en niet langer vijf!

Advertisement

Piramides werden gebouwd door Israëlitische slaven.

Piramides werden gebouwd door Israëlitische slaven.

pixabay.com

Volgens de Bijbel werd het volk van Israël tot slaaf gemaakt van de Egyptenaren en dat het juist de Hebreërs waren die de piramides hadden gebouwd. De verwijzingen die echter in de Bijbel worden gedaan hebben geen historische bevestiging.

Integendeel, volgens enkele onderzoeken is het onmogelijk dat Hebreërs de piramides gebouwd konden hebben, simpelweg omdat zij in die tijd nog niet bestonden. Bovendien is er door recentelijke archeologische vondsten ook weer kritiek op het feit dat de mannen die de bouwwerken maakten, slaven worden genoemd. Men denkt dat hier eerder ging om arme lieden, maar die in zoverre werden gerespecteerd dat ze een nabijgelegen begraafplaats hadden en een exclusief begrafenisritueel.

In Salem werden heksen op de brandstapel gegooid.

In Salem werden heksen op de brandstapel gegooid.

Wikimedia Commons

In Salem, stad die berucht is om de vermeende hekserij en de daarbij horende processen in Massachusetts (V.S.), wordt er gedacht heksen dit verschrikkelijke einde niet tegemoeten gingen dat we allemaal op school hadden geleerd.

Eind 17e eeuw, cruciale jaren voor de heksenprocessen, gold nog de Engelse wet. Hekserij werd wel bestraft, maar dan met ophanging.

In Europa werd de demon uitgedreven door zijn aanhangers vast te binden aan een paal. Hieruit is het misverstand ontstaan dat ook in Salem in het huidige V.S., heksen op de brandstapel werden gegooid.

Advertisement

Pluto is een planeet

Pluto is een planeet

NASA

Pluto werd ontdekt door een 23-jarige jongen, weg van sterrenkunde. In 1930 ontdekte hij de planeet toen hij foto's die hij had gemaakt, aan het vergelijken was en hij zocht naar bewegende objecten.

In 2003 vonden wetenschappers nog een object achter Pluto, groter dan Pluto zelf en Eris werd genoemd door de NASA. Men begon zich af te vragen wat een planeet nou tot een echte planeet maakte. Er werd besloten om de criteria positie en grootte in overweging te nemen. Volgens deze normen kon Pluto gewoon niet meer bij planeten horen. Ook Eris niet en werden beide gedegradeerd tot dwergplaneten.

Advertisement