Een parasiet in kattenpoep stimuleert de ondernemingsgeest bij mensen die ermee worden besmet: hier het onderzoek - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Een parasiet in kattenpoep stimuleert…
Hou je echt van de zee? Waarom je dan NOOIT souvenirs met zeedieren zou mogen kopen 10 simpele oefeningen waarmee je je hersens fit houdt, hoe oud je ook bent

Een parasiet in kattenpoep stimuleert de ondernemingsgeest bij mensen die ermee worden besmet: hier het onderzoek

Door Skip Tromp de Haas
1.345
Advertisement

Waar je niet dood aan gaat word je sterker van. Dit gaat op voor een recente wetenschappelijke ontdekking over een van de meest bekende en veel voorkomende parasiet ter wereld. Mensen kunnen met de Toxoplasma Gondii worden besmet door het eten van vlees dat niet voldoende gaar is en besmet water, of via contact met uitwerpselen van katten.

Toxoplasmose, vooral zwangere vrouwen en mensen met een verzwakt immuunsysteem, heeft onder andere symptomen die lijken op die van griep, ziekte van Pfeiffer en vanaf nu ook een zekere ondernemingszin.

Parasiet en ondernemendheid

Het onderzoek, dat is uitgevoerd door een groep onderzoekers van de Universiteit van Colorado en dat is gepubliceerd in het wetenschappelijk blad The Royal Society, heeft het positieve verband aangetoond tussen een Toxoplasmose-infectie en ondernemend gedrag; een nieuwtje dat voor verandering zal zorgen in economische theorieën die louter zijn gebaseerd op de hypothese dat mensen rationele keuzes maken.

Ze zijn drie kanten uitgegaan met het onderzoek. Ten eerste zijn er speekselmonsters getest van 1.495 universiteitsstudenten die lessen biologie, economie en handel volgden. Hieruit blijkt dat bij de studenten die positief werden getest op T. gondii (22%), de kans 1,4 keer groter was dat ze zouden uitblinken in economische en financiële vakken dan degenen die niet waren besmet.

Bovendien kwam de infectie 1,7 keer vaker voor onder studenten die zich hadden ingeschreven voor specialisaties in business management dan onder degenen die waren ingeschreven voor specialisaties in boekhouden of financiën.

Daarnaast werd er waargenomen hoe onder 197 mensen die deelnamen aan ondernemersevenementen, degenen die positief waren getest op de parasiet, het bij hen 1,8 keer waarschijnlijker was dat zij een bedrijf zouden beginnen.

Toekomst van het onderzoek

foto: AJC1/flickr

Stefanie Johnson, hoofd van het team van onderzoekers, heeft laten weten aan NBC News dat, ondanks de positieve relatie die er bestaat tussen het aantal bedrijven en de deelnemers die er een wil beginnen, "we niet weten of de bedrijven die door T.gondii-positieve mensen zijn opgestart meer kans van slagen of mislukken hebben op de langere termijn."

De infectie lijkt van invloed te zijn op de beslissingsvaardigheden, in die zin dat het de angst om te falen vermindert, maar "wat nu als die angst juist eens goed zou zijn?" vraagt Johnson zich af, en zij duidelijk maakt dat er nu gaat worden gekeken in het onderzoek naar het verduidelijken van de link die bestaat tussen Toxoplasmose-infectie en succesvol ondernemerschap.

Advertisement

Andere onderzoeken

Het onderzoek van team Johnson staat echter niet op zich. Zo is er bij vorige onderzoeken onder bevolkingen met een variërend aantal Toxoplasmose-infecties het volgende verband gelegd: des te groter het aantal besmettingsgevallen, des te meer economische voorspoed en des te groter het het aantal neuroses.

En heb je bij jezelf gemerkt dat je meer wilt ondernemen? Waarschijnlijk komt dat door de uitwerpselen van je kat!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt