8 onzinverhalen die viraal gingen en de ware toedracht die achter deze verhalen zit

door Skip

30 Juli 2018

8 onzinverhalen die viraal gingen en de ware toedracht die achter deze verhalen zit
Advertisement

In het tijdperk van sociale media zijn onzinverhalen zich steeds meer gaan verspreiden, hoewel het dankzij internet ook makkelijk moet zijn om fake news te kunnen ontkrachten, is het veel makkelijk om dit te delen dan het te checken. Hoeveel mensen die door berichten heen swipen, staan even stil, denken na; twijfelen en gaan zij het nieuws checken? Niet veel, en sowieso doen ze dat niet vaak. Vandaag nemen wij deze taak van je over en ontkrachten we een aantal verhalen die niet kloppen en die op het internet zijn gaan woekeren.

Advertisement

1. Een moderne astronaut op de Nieuwe Kathedraal in Salamanca

1. Een moderne astronaut op de Nieuwe Kathedraal in Salamanca

Appolonia1 / Wikipedia Commons

Bij lange na niet een profetische visie die de Spaanse architecten hadden die deze kerk ontwierpen in de 16e eeuw, is de astronaut die op de Ramos-poort prijkt van de kathedraal, gemaakt door kunstenaar Jeronimo Garcia tijdens herstelwerkzaamheden in 1992. Zijn doel was om de traditie te volgen van de oude restaurateurs en bouwers van kathedralen, waar zij een eigentijds motief gebruikten en dat te verstoppen tussen de oudere motieven, met de insteek om hun werk te signeren.

Advertisement
Appolonia1 / Wikipedia Commons

Appolonia1 / Wikipedia Commons

Om diezelfde reden heeft de kunstenaar ook een faun gemaakt met een ijshoorntje in zijn hand!

2. Aziatische reuzenhoornaar

2. Aziatische reuzenhoornaar

tinami.com

Dit bericht is deels waar: er bestaat een reuzenhoornaar, zijn steek is te vergeleken met een hete nagel in je huid en is dodelijk. Hij is echter niet zo groot als op het plaatje, maar is het een namaak door de Japanse kunstenaar Mushibuchi. Maar eigenlijk is deze hoornaar of vespa mandarinia ongeveer 50 millimeter lang.

3. De mysterieuze schoonheid van prinses Qajar waar 13 jonge kerels bezeten door waren.

3. De mysterieuze schoonheid van prinses Qajar waar 13 jonge kerels bezeten door waren.

Pictures In History / facebook

Een van de vele weblegendes verhaalt dat prinses Qajar, iemand die echt bestaan heegft, de vrouw van Naser Din Shah Qajar, zo mooi werd gevonden dat 13 kerels helemaal gek van haar waren en die, gegrepen door een onmogelijke en onbeheersbare drang, een verschrikkelijke daad begingen. Ondanks dat schoonheidsstandaarden meeveranderen met de tijd en cultuur, had Taj al-Dawlah - haar echte naam - niemand zover gekregen om dergelijke dingen te doen. Of ze mooi was, dat was toen ook al de vraag!

qajarwomen

qajarwomen

Dit is een van haar stiefdochters, Tadj al Saltaneh, ook bekend als Zahra Khanom.

Advertisement
twitter

twitter

Dit is een andere dichter van Taj, Ismat al-Dawlah.

Geen van deze vrouwen kon je mooi noemen, en dongen er ook niet veel mensen om haar hand: aan de andere kant waren de momenten ook zeldzaam dat ze communiceerde met andere mannen en dat ze de mogelijkheid had om mannen uit te kiezen. Misschien weigerde Tadj om die reden wel de hijab en droeg ze liever Europese kleding en scheidde ze van haar man, werd kunstenares en de eerste Iraanse feministe.

4. Auto's die smelten door de hitte in Amerika

De foto, die is gemaakt in Arizona, is echt maar de uitleg niet: deze auto's zijn letterlijk gesmolten door de hitte die vrijkwam bij een brand in de buurt.

Advertisement

5. Wolven die oudere wolven respecteren

Op de foto is een roedel wolven te zien op de poolcirkel in Canada, en er staat een uitleg bij die niet klopt, hoewel dit waarschijnlijk wel om nobele intenties is gedaan: de drie wolven vooraan in de rij zijn niet de oudsten die voorop mogen lopen zodat ze niet achterblijven en om hun te beschermen. De eerste wolf is een vrouwtje en zij is de alfa, gevolgd door de roedel die in formatie loopt voor de bisonjacht, zoals wordt uitgelegd door fotograaf Chudden Hunter.

6. Nikola Tesla was een zweminstructeur

Hij hield misschien wel van zwemmen, maar het is onwaarschijnlijk dat Tesla, wereldberoemde Servische uitvinder, natuurkundige en genie wat betreft elektriciteit, zwemles gaf. En bovendien, hoewel hij er wel op lijkt is het Tesla helemaal niet. In 1898, de datum van de foto, was Tesla 42 jaar oud. Te oud om de jongeman te zijn op de foto, en was hij al rijk genoeg dat hij niet hoefde bij te verdienen.

Advertisement

7. De wolvin die haar mannetje beschermt

De grootste romantici onder ons dromen erbij weg, maar deze post is een leugen, als ze een wolf bechrijft die net doet alsof ze bang is, de keel beschermt van haar mannetje tegen de vijand. Fotograaf Jean Paul verklaart dat hij een foto heeft gemaakt van een moment waarop een van de wolven terugdeinsde en zich eventjes voor de nek van de andere wolf stond. Overigens is het waarschijnlijker dat de drie wolven op de foto allemaal mannetjes zijn.

8. Barack Obama op de foto in de metro naast een slapende man

Un post condiviso da Average Rob (@averagerob) in data:

Het lijdt geen twijfel dat het goed in elkaar is gezet. En toch is het gefotoshopt.

Advertisement
Official White House Photo by Pete Souza / Wikipedia Commons

Official White House Photo by Pete Souza / Wikipedia Commons

Dit is de oorspronkelijke foto.

Heb jij ook onzinverhalen ontkracht op internet? Deel ze met ons!

Advertisement