Oud worden omringd door je vrienden: in Europa kiezen steeds meer ouderen voor co-housing. - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Oud worden omringd door je vrienden:…
Als je straks weet hoe je hersenen op alcohol reageren dan wil je straks geen glas er meer van drinken. 27 geniale uitvindingen die het wel waard zouden zijn om overal ingevoerd te mogen worden

Oud worden omringd door je vrienden: in Europa kiezen steeds meer ouderen voor co-housing.

Door Skip Tromp de Haas
2.272
Advertisement

Ooit hield buren zijn veel meer in dan alleen op enkele meters vandaan naast elkaar wonen. Het betekende dat je op iemand kon rekenen, dat je misschien samen momenten deelde, en iets van een soort vriendschap opbouwde.

Vandaag zijn de verhoudingen tussen buren heel erg veranderd, in de meeste gevallen kennen mensen elkaar niet eens, of hebben ze geen goede band met elkaar. In Europa en in de Verenigde Staten zijn er steeds meer wijken in opkomst waar wordt geprobeerd om de waarde van gemeenschapszin in een buurt weer nieuw leven in te blazen en waar veel mensen kiezen om oud te worden.

Cohousing was featured on PBS NewsHour this weekend! Including both the 1st Danish community and Rocky Hill Cohousing...

Pubblicato da Cohousing Association of the US su Lunedì 13 febbraio 2017

Een van de zorgen van oude mensen over de plek waar zij hun oude dagen doorbrengen is bijvoorbeeld dat velen van hen ervan overtuigd zijn geen last te willen zijn voor de kinderen. Voor anderen dat ze niet alleen willen blijven.

Om deze zorgen weg te nemen komen er de zogenaamde co-housing-woningen, oftewel woongemeenschappen waar ieder huishouden beschikt over privéruimtes en gedeelde ruimtes waar zij met de rest van de buurt samen kunnen wonen.

In Europa zijn er al veel wijken waar dit kan: de waarden van solidair zijn met je buren weer nieuw leven inblazen en wederzijds samenwerken.

Co-housing (de gemeenschappelijke woonvorm waar echt een gemeenschap ontstaat) is een oplossing voor de problemen die horen bij het ouder worden, zaken regelen in en om het huis, zorgen voor jezelf. In dit soort woonvormen wordt je niet passief oud, ben je onder de mensen en blijf je geestelijk en lichamelijk actief en voel je jezelf als deel van een gemeenschap, bespaar je geld en heb je het leuk.

Advertisement

Deze vorm van gemeenschappelijk wonen ontstond in Nederland in de jaren 70 toen jonge gezinnen naar deze ad-hoc woningen verhuisden.

Register today for the 2018 Regional Cohousing Conference in beautiful Boulder, Colorado! Early bird registration has...

Pubblicato da CoHousing Solutions su Giovedì 1 marzo 2018

Je had toen je eigen woonruimte, maar kon je de schoonmaak en de huishoudelijke taken delen, de opvoeding van kinderen en het organiseren van gemeenschapsevenementen. Toen mensen in deze jonge gezinnen ouder begonnen te worden, werden de behoeften anders dan die van de jongere gezinnen.

En zo kwamen er dus de seniorenwoningen, die exclusief werden bewoond door mensen 'van een bepaalde leeftijd' die in dit woongebied de rust, het gemak, de vriendschappen zoeken en de garantie dat ze kunnen rekenen op de mensen die in de buurt wonen.

foto: CoHousing Solutions

Dit is een manier om de rijpere fase van het leven door te brengen die volledig anders is dan de klassieke manier, met voldoende ondersteuning in de buurt, die gelijk op gaat met de eigen behoeften.

Co-housingbuurten zijn het bewijs dat rustig oud worden omringd door mensen die je kent, kan en dat het ook zeer prettig is.

En jij, zou jij je oude dagen in een van deze wijken willen doorbrengen?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt