Glyfosaat zit - naar het schijnt - ook in producten die niets te maken hebben met pesticiden - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Glyfosaat zit - naar het schijnt - ook…
27 geniale uitvindingen die het wel waard zouden zijn om overal ingevoerd te mogen worden 8 onzinverhalen die viraal gingen en de ware toedracht die achter deze verhalen zit

Glyfosaat zit - naar het schijnt - ook in producten die niets te maken hebben met pesticiden

Door Skip Tromp de Haas
2.461
Advertisement

Gezond zijn en je goed voelen betekent niet alleen dat je moet letten op wat je eet en hoe je leeft, maar ook op wat je draagt, want giftige stoffen kunnen overal in verstopt zitten, zelfs in een onschuldig klein voorwerp dat door veel vrouwen gebruikt wordt: tampons.

Al sinds tijden is er melding ervan gemaakt dat er glyfosaat in tampons zit, een herbicide dat mogelijk kankerverwekkend is. We gaan kijken wat het precies is en hoe je je ervoor kunt behoeden.

Het onderzoek

Het alarmsignaal klonk in 2015 toen er in een studie door onderzoekers van de Argentijnse de La Plata-universiteit die tampons hadden geanalyseerd, vastelden "dat 85% van alle staaltjes positief werd getest op glyfosaat en 62% op AMPA, een afbraakproduct van glyfosaat. Bij watten en steriel katoengaas was de verontreinigingsgraad 100%." Niet alleen tampons, maar ook steriele gaasjes zijn dus vervuild.

Medardo Avila Vazquez, voorzitter van het derde Nationale Artsencongres te Buenos Aires, zei dat "de resultaten van dit onderzoek zeer ernstig en zorgwekkend zijn, en als je denkt steriele watten of gaas te gebruiken voor verwondingen of persoonlijke hygiëne, zijn ze eigenlijk vervuild met kankerverwekkende stoffen."

Glyfosaat

Glyfosaat, dat op de markt is gebracht in 1974, is de meestgebruikte onkruidverdelger ter wereld - vandaag zou er bijna 10 van gebruikt worden - en is het een basisingrediënt in Roundup - een van de hoofdproducten van Monsanto. Het wordt doorgaans gespoten op gewassen die genetisch gemodificeerd zijn om juist tegen de giftige werking van insectenverdelger te kunnen. Die werking blijft echter behouden in afgeleide producten zoals bier, graan en veel andere producten.

Volgens de Kumarstudie uit 2001 is het gebruik gelinkt aan risico op kanker en onvruchtbaarheid, een verband dat wanneer het aankwam op het verbannen van het product van Amerikaanse en Europese markten, is het bijgesteld dat er uiteindelijk toe leidde dat er in 2017 de vergunning werd gegeven om glyfosaat te gebruiken in de EU voor nog eens vijf jaar.

Gezien de huidige situatie is de enige manier om het gevaar dat in glyfosaat zit, is om te kiezen voor biologische producten, of in geval van tampons, menstruatiecups.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt