Dit zakje dat zich oplost in water binnen 5 minuten kan de uitvinding zijn die het lot kan veranderen van alle zeeën

door Skip

20 Augustus 2018

Dit zakje dat zich oplost in water binnen 5 minuten kan de uitvinding zijn die het lot kan veranderen van alle zeeën
Advertisement

Het woord "microplastics" was tot enkele jaren geleden alleen bekend bij mensen die zich actief bezighielden met milieubehoud, en wordt het woord nu dagelijks gebezigd door instellingen, nieuwssites en is het verdrietig genoeg ook bekend bij het grote publiek. Deze microdeeltjes, die afkomstig zijn uit flarden van het plastic afval dat we genereren, zijn nu een belangrijk onderdeel geworden van vele ecosystemen in zeeën, en zijn er veel mensen die zich inzetten voor een oplossing die de verspreiding van deze deeltjes kan indammen.

Een van die oplossingen komt uit Chili, een land dat van oudsher zeer vooroploopt in zaken als het omgaan met plastic (zij waren een van de eersten die wegwerpzakken van plastic verboden) en hebben zij nu zakken die slechts binnen vijf minuten in water worden afgebroken.

via Solubag

Solubag

Solubag

Het "plastic" zakje ontworpen en geproduceerd door Solubag, is uniek in zijn soort. Aan de basis ervan is er geen petroleum gebruikt (waarvan nou juist plastic wordt gemaakt) maar een kalk-achtig materiaal, niet vervuilend en bovendien oplosbaar in water. Zoals je zult zien in het filmpje onder aan de pagina, valt het zakje binnen enkele minuten uit elkaar nadat het in water is gedoopt - da's geen klein verschil als je bedenkt dat gewoon plastic wel 100 tot 500 jaar kan rondzwerven in het milieu...

Op dit moment zijn er twee versies van. Een basic tasje, dat oplost in koud water en aanvoelt als plastic tassen die al in gebruik zijn, en een stevigere zak, die meer lijkt op doek qua stevigheid en oplosbaar is in heet water.

Advertisement
Solubag

Solubag

Wat beide tassen gemeen hebben met elkaar, zoals oprichter Roberto Astert Boettcher zelf zegt, is dat ze bestaan uit 100% biologisch materiaal dat desintegreert in water en geen giftige stoffen afgeeft.

Wat ons betreft lijkt het een uitvinding om enthousiast van te worden en zou het echt, zo kunnen we wel zeggen, het lot van zeeën veranderen. En wat vind jij ervan? Bekijk de video van de demonstratie en laat ons je mening weten!

Advertisement