Je mentale welzijn is belangrijker dan je werk

door Skip

15 September 2018

Je mentale welzijn is belangrijker dan je werk
Advertisement

Tegenwoordig moet je op de arbeidsmarkt van vandaag de gejaagde ritmes bij kunnen houden, deadlines die steeds strakker worden gepland, en talloze verzoeken die opstapelen op je bureau en dus ook in je hoofd. Het resultaat is veel stress, dat nu de prijs lijkt te zijn die je moet betalen om te kunnen werken.

Maar toch komt lichamelijke en fysieke gezondheid op de eerste plaats en zijn wij zelf degenen die daar zorg voor moeten dragen. Dat kunnen we doen door maatregelen te nemen die voorkomen dat we uit elkaar spatten of instorten. Hoe? Door de 3 adviezen op te volgen die we hieronder voor je uiteenzetten.

1. Zonder mentaal welbevinden is er geen succes te behalen

1. Zonder mentaal welbevinden is er geen succes te behalen

pixabay

Het maakt niet uit hoeveel geld, erkenning of titels je zou kunnen binnenslepen, want als je daarvoor je gezondheid moet opofferen is het dat de moeite niet waard. Als je bedrijf duizenden manieren vindt om je aan bureau gekluisterd te houden en jij je verplicht voelt om op elk moment in actie te komen, al is dat 's nachts, dan is het 't moment om even te stoppen en na te denken over je huidige werksituatie.

Houd hierbij er wel rekening mee dat als je hersens eenmaal zijn geblokkeerd dat er ook weinig mogelijkheden zijn om emails te beantwoorden.

Advertisement

2. Als het goed met je gaat en je stelt grenzen dan werk je beter

2. Als het goed met je gaat en je stelt grenzen dan werk je beter

國軍退除役官兵輔導委員會/flickr

De lijn tussen "lekker werken" en "teveel werken" is soms flinterdun. Maak dus bestendig zijn tot een persoonlijk doel en deel je tijd zo in dat je het vol kunt houden. Je kan een fair werktempo bepalen, waarbij je ook tijd neemt voor jezelf oftewel slapen, sociale contacten, sporten en vrije tijd.

Het onderzoek toont aan dat je met duidelijke grenzen bepalen tussen werk en zelfzorg efficiënter en productiever zal zijn.

3. Denk na over wat je wilt doorgeven

3. Denk na over wat je wilt doorgeven

VIRIN

Hoeveel tijd je ook in je werk steekt, onthoud dat je kinderen (of vrienden, familie, kennissen) niet om je zullen houden vanwege je slimme manier van werken of je LinkedIn-profiel, maar vanwege het gevoel en de waarden die je doorgeeft. Verwar vooral niet datgene wat je doet met degene wie je bent, een "leven met bezittingen" of "het goede leven."

Werk is belangrijk, en het is van grote waarde om een arbeidsethos te hebben, maar om dat ten koste te laten gaan van je dierbaren of je eigen interesses, allemaal voor kantoor, da's totaal andere koek!

Advertisement