10 hele simpele dingen die we dagelijks kunnen doen om het milieu te redden van de ondergang - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
10 hele simpele dingen die we dagelijks…
Enkele eenvoudige en intuïtieve trucs om het leven van elke ouder gemakkelijker te maken Maak kennis met Solid Rain, het poeder waarmee droogte kan worden bestreden en de landbouw ingrijpend kan worden veranderd

10 hele simpele dingen die we dagelijks kunnen doen om het milieu te redden van de ondergang

Door Skip Tromp de Haas
3.185
Advertisement

Als je het hebt over ecologische duurzaamheid en milieubehoud dan zijn we vaak geneigd om te denken dat uitsluitend overheden en instellingen er verantwoordelijk voor zijn en dat ze met goede en knappe wetten moeten komen die goed zijn voor de natuur. Maar helaas, dat is niet zo!

De regels en wetten in landen spelen zeker mee, maar is het aan ons om het milieu goed te houden, omdat wij zelf degenen zijn die er in wonen! Heel veel dingen die we dagelijks doen hebben een directe en voelbare impact op de natuur en kunnen we in plaats daarvan andere, net zo effectieve handelingen verrichten, maar die dan minder (of helemaal niet) schadelijk zijn.

We hebben er 10 op een rijtje gezet. Zoveel mogelijk delen!

1. Gebruik flessen die je opnieuw kan gebruiken

Plastic flessen die bedoeld zijn om weg te gooien zijn een van de voornaamste veroorzakers van vervuiling. Overstappen op flessen die je kunt hergebruiken, daar help je het milieu concreet mee. Waterfilters zijn tegenwoordig goedkoop en heb je daarnaast altijd het alternatief om water bij de bron te halen: da's gezonder en goedkoper!

2. Neem een huisdier uit het asiel in plaats van er een te kopen

Ook al houd je van alle soorten honden en katten, je moet niet vergeten dat er duizenden dieren bestaan die net zo lief zijn en wachten op een baasje. Bovendien komen er illegale fokkerijen bij omdat mensen zo geobsedeerd zijn door rashuisdieren!

Advertisement

3. Gebruik heroplaadbare batterijen

foto: pixabay

Ook batterijen zorgen net als andere elektronica-onderdelen voor veel vervuiling. Voor afstandsbedieningen of de wekker kan je heroplaadbare batterijen gebruiken... Je bespaart geld en afval!

4. Gebruik boodschappentassen in plaats van plastic zakken die je weggooit

Hoewel de zakken in de supermarkt steeds milieuvriendelijker worden gemaakt is ze niet gebruiken het meest milieugunstige gebaar dat je kan maken. Wat is dan het alternatief? Die goede oude boodschappentassen. Ze gaan een leven lang mee en ze zijn goed voor het milieu!

5. Afval scheiden

Misschien vinden veel mensen dit wel vanzelfsprekend, maar is dit allerminst het geval. Je afval scheiden is de eerste stap om je hoeveelheid afval te verminderen! 

6. Gebruik losse theeblaadjes in plaats van zakjes

foto: pixabay

Over het algemeen zijn producten die niet in pakjes en zakjes worden verkocht beter voor het milieu. Bovendien zijn losse theeblaadjes veel gezonder!

7. Koop en verkoop kleding of andere dingen

Doordat mensen zo extreem consumeren zijn er spullen gekomen van spullen van lage kwaliteit en prijs. Dit gaat zo ver, dat als iets stuk gaat dat we dan liever een nieuwe kopen in plaats van het ding te fiksen. Zodoende zorg je voor bergen afval! Tweedehands dingen kopen is niet alleen goedkoper, het is ook nog een super vriendelijk voor het milieu. We moeten ons niet laten conditioneren door stomme standaard ideeën die we hebben!

8. Gebruik natuurlijke schoonmaakmiddelen

foto: pxhere

Oma's wisten wel raad, en hoe, want er zijn veel schoonmaakklusjes die we kunnen doen met gewoon zout, citroenen, azijn of zuiveringszout. Er bestaan op internet talloze recepten voor goedkope, effectieve en natuurlijke doe-het-zelf "reinigingsmiddelen." 

9. Zet sproeikoppen op je kraan

Die dingen die je op je kraan zet in de gootsteen of in de douche zorgen ervoor dat je slimmer omgaat met water. Je doet dezelfde dingen, maar heb je daar slechts een deel van deze kostbare vloeistof voor nodig!

Bonus: onder de douche plassen, maar dan natuurlijk niet op openbare plaatsen

foto: pixnio

Misschien vind je het wel een vreemd advies, maar dat is het verre van, want elke keer als we doortrekken gebruiken we tussen de 5 en 10 liter water... zeker weten te veel voor dat kleine beetje plas. Ecologie-experts denken dus dat je door plassen onder de douche een gigantische hoeveelheid (meestal drinkbaar) water kunt besparen dat in de afvoer eindigt. Misschien niet heel elegant, maar uiteindelijk doe je het voor de aarde!

Tags: NatuurGreenMilieu
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt