Kopenhagen plant fruitbomen langs de weg: een nuttig initiatief om iedereen gezonde producten te geven

Janine image
door Janine

29 Januari 2020

Kopenhagen plant fruitbomen langs de weg: een nuttig initiatief om iedereen gezonde producten te geven
Advertisement

Als je nog nooit het plezier hebt ervaren om fruit rechtstreeks uit een boom te plukken en er vervolgens in al zijn authenticiteit van te genieten, heb je waarschijnlijk een groot deel van de wonderen gemist die de natuur ons kan bieden. Het is natuurlijk niet eenvoudig: in het dagelijks leven en in de contexten waarin we ons bevinden, hebben we misschien geen bomen tot onze beschikking om er fruit uit te plukken of de mogelijkheid om een fruitboom te laten groeien.

Maar stel je eens voor dat de stad waar je woont fruitbomen ter beschikking stelt op de straten waar je elke dag loopt, zodat je je gezonde en natuurlijke tussendoortjes direct vanaf daar kunt pakken. Als het je vreemd lijkt, lees dan even verder, want in Kopenhagen zou zoiets snel werkelijkheid kunnen worden.

via Politiken.dk

Advertisement
Leslie Seaton/Flickr

Leslie Seaton/Flickr

De jongere generaties, over de hele wereld, weten niet goed wat het betekent om in contact te leven met land en natuur, oftewel, de mogelijkheid hebben om zichzelf elke dag te voeden met onbehandelde producten, zelf geteeld en met een zekere oorsprong. Hoewel dit waarden zijn die langzaam worden herontdekt, kan er nog veel worden gedaan om verandering teweeg te brengen en te profiteren van een gezonder dieet.

Met deze intenties heeft de regering van Kopenhagen voor een project gestemd dat volledig op de natuur is gericht. Door fruitbomen en andere vegetatie te planten, kunnen burgers van de Deense hoofdstad zelf zien wat het betekent om zich te voeden met kostbare geschenken uit de natuur. De smaak die echt en vers geplukt fruit heeft, heeft eigenlijk niets te maken met die van het voedsel dat we in de winkel kopen, waarvan het noodzakelijk is om goed op te letten waar het vandaan komt.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

In Denemarken is het plukken van fruit en kruiden een echte traditie. Volgens de wet kunnen Denen voedsel uit openbare velden pakken wanneer ze willen. Net zoals ze de mogelijkheid hebben om groenten en fruit van privé-eigendommen te plukken, op voorwaarde dat ze zich langs wegen of paden bevinden. De beslissing van Kopenhagen in deze context lijkt redelijk voor de hand liggend. Alles past vervolgens in de hedendaagse wereld.

Via een app genaamd Vild Mad (wild voedsel), kunnen burgers informatie krijgen over de oogst van fruit, bessen, kruiden en groenten, evenals over de verschillende recepten waarin ze kunnen worden gebruikt. Om nog maar te zwijgen over het planten van bomen: de stad groener maken en de inwoners schonere lucht geven. Kortom: dat van Kopenhagen is zeker een origineel, nuttig en eerlijk project, een voorbeeld om overal te volgen.

Pixabay

Pixabay

Advertisement