Plastic spaart zelfs de diepzee niet: er zijn besmette dieren in de Mariana Trench gevonden

Janine image
door Janine

13 Maart 2019

Plastic spaart zelfs de diepzee niet: er zijn besmette dieren in de Mariana Trench gevonden
Advertisement

Het probleem van plastic en de vervuiling die dit materiaal met zich meebrengt, is lange tijd het middelpunt van het werelddebat geweest. Er is geen enkele plaats in de wereld die niet is overspoeld door dit afval: na de Everest en de oceanen zijn de microplastics erin geslaagd zelfs de bodemloze diepten binnen te dringen.

Volgens een recente studie van Newcastle University bevatten de meeste soorten die tot deze ecosystemen behoren plastic in zich, een aangekondigde ramp die nu werkelijkheid is geworden.

via Newcastle University

Advertisement
NOAA Photo Library/Flickr

NOAA Photo Library/Flickr

Plastic is onderhand elke hoek van de planeet binnengedrongen, volgens een recente studie van de Newcastle University zouden ook in de Mariana Trench, de diepste plaats op de planeet, sporen van plastic zijn gevonden. Dit materiaal is nu alomtegenwoordig en zeedieren kunnen het op geen enkele manier vermijden: in alle door de onderzoekers onderzochte soorten, van de kleinste tot de grootste, werden sporen gevonden van microplastics. Het gevaar dat dit vervuilende materiaal de 10890 meter diepe depressie van Deep Challenger kon bereiken, hing immers al geruime tijd in de lucht. Dit onderzoek heeft alleen maar bewijs geleverd voor wat al gevreesd werd.

In aanvulling op de Mariana Trench werden schaaldieren en andere wezens van 5 afgronden in de Stille Oceaan geanalyseerd: Japan, Izu-Bonin (Japan), Atacama (tussen Peru en Chili), Vanuatu, en het gat van de Kermadec-eilanden. In ongeveer 90 verschillende soorten, genomen tussen 6 en 10 km diepte, werd een percentage plasticinname gevonden, variërend van 50% van het gat van Vanuatu tot 100% van die van de Mariana Trench.

Advertisement
The Royal Society

The Royal Society

De gevonden kunststofmaterialen zijn variabel en voor het grootste deel waren het semi-synthetische vezels die gewoonlijk worden gebruikt in producten zoals nylon. De effecten die plastic zou kunnen hebben op deze mariene omgevingen zijn nog steeds onbekend, maar deskundigen vrezen dat het zeer ernstige gevolgen zou kunnen hebben die erg lijken op wat er gebeurt in de rest van de oceanen.

Oceaandieptes en afgronden in het algemeen zijn zeer arme ecosystemen van voedsel en dieren, dit zorgt ervoor dat roofdieren alles wat ze vinden opeten, zoals plastic materialen. Van de Everest, tot de oceanen, en de onder water gelegen afgronden, het lijkt erop dat er geen enkele plaats op aarde is waar plastic niet kan komen.

Clandon haverford/Wikimedia

Clandon haverford/Wikimedia

Advertisement