De Keizerinboom groeit in recordtijd en kan tot 4 keer meer zuurstof produceren dan andere bomen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
De Keizerinboom groeit in recordtijd…
Een jongen studeert drie jaar lang hyperrealistisch tekenen: zijn vooruitgang herinnert ons aan het belang van techniek 20 voorwerpen met een bijzonder ontwerp die een prijs voor fantasie zouden moeten ontvangen

De Keizerinboom groeit in recordtijd en kan tot 4 keer meer zuurstof produceren dan andere bomen

Door Janine
38.945
Advertisement

Dat bomen een essentiële functie hebben voor het welzijn van ons klimaat en onze planeet is iets wat we al weten sinds we klein zijn. Dankzij deze natuurlijke elementen kan de lucht die we dagelijks inademen worden gefilterd door alle vervuilende stoffen die het bevat.

Om deze reden moet hun aanwezigheid in onze ecosystemen worden behouden en gegarandeerd: ze zijn de beste natuurlijke bondgenoten om CO2 te verminderen en de lucht te zuiveren. Onder de vele soorten bomen die we op aarde kunnen vinden, zijn er sommige die deze vitale functie beter kunnen vervullen dan andere. Deze bomen hebben "geavanceerde" filtercapaciteiten die fundamenteel zijn in elke omgeving.

Een daarvan in het bijzonder, kunnen we bijna een "superboom" noemen, die vanuit vele oogpunten interessante functies heeft. In het bijzonder zou het kooldioxide tot tien keer meer kunnen absorberen dan de andere. Laten we eens kijken wat voor soort boom het is.

via: Ncbi.gov

De Kiri, ook bekend onder de wetenschappelijke naam Paulownia tomentosa of "keizerinboom", kwam in het nieuws vanwege zijn ongelooflijke eigenschappen. Het is een boom van oosterse oorsprong (China en Japan), geïmporteerd in het Westen vanaf rond 1800 en op grote schaal gebruikt als sierplant, zowel in privé-ruimtes als in groene openbare plaatsen.

De houten structuur is bijzonder sterk maar tegelijkertijd flexibel, het wordt daarom vaak gebruikt bij de productie van meubels, bouwcomponenten, maar ook voor muzikale  voorwerpen en instrumenten. Een ander bijzonder kenmerk is ook de zeer snelle groei.

In feite bereikt de Paulownia binnen slechts drie jaar zijn maximale ontwikkelingsniveau en kan hij tot bijna 20 meter hoog worden. In dit opzicht won hij in 2011 het Guinness World Record als "de snelst groeiende boom". En het zuivert niet alleen de lucht. De Paulownia kan ook de grond waarin het is geplant “schoonmaken" en veel stof opnemen.

Als we zijn grootte, groeisnelheid en zuiveringsvermogen van de Kiri in ogenschouw nemen, is het duidelijk dat dit betekent dat deze boom bijna een symbool is geworden van de strijd tegen klimaatverandering en opwarming van de aarde.

Zijn grote en dikke kruin, is in het voorjaar gevuld met prachtige roze of lila bloemen die hem ook vanuit esthetisch oogpunt opmerkelijk maken, daarom zeer geschikt voor verfraaiing van omgevingen. Altijd in gedachte houdend dat de Kiri, die een invasieve boom is en verbonden is aan specifieke geografische gebieden (uitheems), die altijd moet worden geplant met inachtneming van de context waarin hij zal groeien.

Een boom die rijk is aan kwaliteit en essentiële aspecten om te overleven: de Kiri is inderdaad een prachtig geschenk van de natuur waar we allemaal van zouden moeten profiteren!

Tags: NatuurGreenMilieu
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt