De historische reden waarom de laatste knoop op herenjassen altijd losgeknoopt moet blijven

door Skip

31 Augustus 2018

De historische reden waarom de laatste knoop op herenjassen altijd losgeknoopt moet blijven
Advertisement

Er bestaat een hele simpele regel in de mannenmode die je kunt samenvatten in de kreet: "Altijd, soms, nooit." Wat wordt hiermee bedoeld? Wat mannen met de knoopjes doen van hun colbert: de eerste moet altijd dicht, de tweede mag je zelf kiezen en de derde moet je nooit dichtknopen. Deze regel gaat tot echt al heel ver terug, maar waar mensen zich nu nog aan houden, bijna zonder te twijfelen. Maar waar komt deze regel vandaan?

via insider.com

Mannen laten altijd het laatste knoopje van hun jasje open: waarom hebben we die strenge moderegel toch?

Mannen laten altijd het laatste knoopje van hun jasje open: waarom hebben we die strenge moderegel toch?

David Shankbone/Reddit

De oorsprong ervan gaat terug tot het begin van de 20ste eeuw, en is de verspreiding ervan toe te schrijven aan Edward VII, koning die regeerde in het Verenigd Koninkrijk tussen 1901 en 1910. Mode-experts en historici beweren dat de royal, toen hij nog maar de prins van Wales was, al te zwaar was, zo zwaar dat hij niet goed al zijn knopen van zijn jasje dicht kreeg.

Als blijk van respect gingen daarna de Engelsen en de inwoners van de kolonies hun jasjes te dragen met de laatste knoop open. In de loop der jaren werd deze trend welhaast een regel bij het elegant kleden geworden. Sommige ontwerpers optimaliseren zelfs de vormen van de jasjes zodanig dat ze ervan uitgaan dat het laatste knoopje niet dichtgaat.

Advertisement
Paul Nadar/Wikimedia

Paul Nadar/Wikimedia

Maar als we kijken naar de ontwikkeling van mannenkleding zou deze regel ook anders kunnen worden verklaard. 

Single breasted jasjes (die maar een rij knopen hebben) werden vanaf 1906 gemeeengoed en vonden mensen het lekker zitten en droegen ze het in het dagelijks leven. Er zat een split onderaan het jasje zodat het ook lekker zat tijdens het paardrijden. Gaandeweg begonnen enkelknoopsjassen ruiterjassen te vervangen. Daardoor werden enkele aanpassingen noodzakelijk, zoals het hoger gaan dragen van het laatste knoopje (dat sowieso open moest blijven voor meer comfort). In ieder geval wordt er nog altijd gedacht dat Edward VII degene was die deze trend inzette, als eerbetoon aan die oude overjassen die werden vervangen door de jassen die op dat moment in de mode waren.

Advertisement