15 gebeurtenissen in de geschiedenis waarvan je niet wist dat ze in hetzelfde jaar hadden plaatsgevonden - Curioctopus.nl
x
15 gebeurtenissen in de geschiedenis…
10 spectaculaire weersverschijnselen die je heel gemakkelijk aan zou kunnen zien voor iets bovennatuurlijks 17 vreemde drankjes die je haast niet zou kunnen bedenken! Je moet ze proberen om het te geloven

15 gebeurtenissen in de geschiedenis waarvan je niet wist dat ze in hetzelfde jaar hadden plaatsgevonden

02 September 2018 • Door Skip
5.128
Advertisement

Als we de geschiedenis van de aarde in 24 uur konden proppen, dan zou de mens pas enkele seconden geleden zijn verschenen. Voorbeelden zoals deze helpen bij het kunnen bevatten van hoe lang tijdsbogen van een generatie duren.

Het is vaker echter moeilijk om een voorstelling te maken van gebeurtenissen of mensen uit de geschiedenis die alweer lang geleden zijn. Een oplossing in dit geval is om gebruik te maken van vergelijkingen. Zo kan je een beter beeld krijgen van de werkelijke dimensie van tijd waarin dingen hebben plaatsgevonden.

1. Koningin Elizabeth en Marilyn Monroe zijn in hetzelfde jaar geboren. Op deze foto staat een 30-jarige Marilyn toen ze bij de London Movie Premier was.

2. De tiende president van Amerika John Tyler werd geboren in 1790. Twee van zijn kleinkinderen leven nog. Zijn zoon Lyon werd geboren in 1853 en kreeg twee kinderen op latere leeftijd, Lyon Jr. in 1924 en Harrison in 1928.

Advertisement

3. Mammoeten leefden nog toen de Egyptenaren piramiden aan het bouwen waren. De oudste gaat terug tot 2260. v.Chr. terwijl de grote slurfachtigen omstreeks 1650 v.Chr. uitstierven.

4. De Universiteit in Oxford de op drie na oudste uni in Europa werd gesticht in 1096 oftewel drie eeuwen eerder dan het Azteekse rijk (1428).

5. Schildpad Harriet heeft 176 jaar lang geleefd en erg lang werd aangenomen dat ze een van de drie schildpadden was die door Charles Darwin was meegenomen door Darwin van de Galapagos-eilanden.

Advertisement

6. Toen Nintendo werd opgericht in 1889, stond Londen op zijn kop door de brute misdaden van Jack the Ripper (1888).

7. George Washington, eerste president van de V.S., stierf in 1799 en heeft nooit geweten dat dinosauriërs hebben bestaan. Het eerste fossiel werd namelijk ontdekt in 1824

Advertisement

8. De oudste boom ter wereld een Bristlecone-den, die staat in de White Mountains, is ouder dan 5000 jaar. Met andere woorden, hij was een tijdgenoot van mammoeten.

9. De laatste guillotine werd in 1977 gebruikt in Frankrijk, hetzelfde jaar dat de eerste Star Wars film uitkwam.

Advertisement

10. Martin Luther King werd in hetzelfde jaar geboren als Anne Frank, oftewel in 1929

11. De eerste McDonald's ging open op 15 mei 1940, dat wil zeggen vijf dagen voordat de eerste joden bij Auschwitz aankwamen.

12. Lady Diana en Moeder Theresa van Calcutta stierven in hetzelfde jaar, enkele dagen na elkaar.

foto: Joe Haupt

13. In hetzelfde jaar dat de Titanic te water werd gelaten en zonk, werd Ecstasy uitgevonden.

14. Charlie Chaplin was een tijdgenoot van Adolf Hitler (1889) die laatstgenoemde op onvergetelijke wijze neerzette in de cultfilm uit 1940 The Great Dictator.

15. Van Gogh schilderde zijn beroemde schilderij de Sterrennacht in hetzelfde jaar dat de Eiffeltoren werd voltooid in 1889.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt