7 processen die in ons plaatsvinden en die best wel iets bijzonders hebben

door Skip

15 September 2018

7 processen die in ons plaatsvinden en die best wel iets bijzonders hebben
Advertisement

Er is niets op de wereld dat meer weet te verbazen dan het menselijk lichaam: het is werkelijk een grote kist vol geheimen en ingewikkelde processen, die ons tot wonderlijke natuurlijke machines maken. Er worden geen orders gegeven vanuit een denkende entiteit, maar voeren de verschillende systemen in ons lichaam hun taken heel het leven tot in de perfectie uit.

Als dit nog niet genoeg is om je te verbazen over het feit hoeveel 'technologie' er eigenlijk in het lichaam zit, dan moet je deze nieuwtjes lezen over een paar waanzinnige dingen die in ons lichaam gebeuren.

Advertisement

Je tong die beweegt

Je tong die beweegt

betteratenglish.com

Spreken is een van die cognitieve vaardigheden die we aanleren vanaf het moment dat we nog maar heel klein zijn, maar dat kinderen 'praten' maakt dit nog niet simpel en gewoon. Integendeel, om woorden uit te spreken moeten verschillende spieren in je mond met elkaar samenwerken. De truc tot spreken zit hem grotendeels in de tong die verschillende posities kan innemen en op verschillende manieren kan kronkelen.

Advertisement

De kleine spieren in de iris.

De kleine spieren in de iris.

wjfox2009/Reddit

Wist je dat de iris, dat lijkt op een elastisch net, niets meer is dan een geheel aan kleine spieren die niet zijn bedekt door een membraan? Ze werken onafgebroken de hele dag door en dan kunnen ook deze spieren moe worden. Daarom kunnen ogen aan het einde van de dag trager reageren op licht.

Aliens of mensen?

Aliens of mensen?

reddit

Hoe veel iedere moeder kan vinden dat ze de mooiste baby ter wereld heeft, is dat in het foetale stadium is echter nog lastig te zeggen, want in de buik van mama lijken we meer op een alien dan op een mens, tenminste tot het moment dat we onze gelaatstrekken krijgen. Hier een voorbeeld van hoe de verandering verloopt gedurende de zwangerschap.

De aura om ons heen.

De aura om ons heen.

psu.edu

Met Schlierenfotografie wordt een fototechniek bedoeld waarmee je gasstromen en deeltjes kunt vastleggen die voor het blote oog onzichtbaar zijn. In andere woorden zie je met het blote oog een soort schil om ieder mens zitten, die wij opvangen als een mix van geuren en kleine deeltjes. Uit nader onderzoek van de foto's blijkt dat ieder zijn eigens schilletje heeft. Sommige helderzienden zeggen dat zij deze persoonlijke aura met eigen hand kunnen voelen of kunnen zien. Is het niet fascinerend?

De rekbaarheid van je huid

De rekbaarheid van je huid

reddit.com

Onze huid is ontzettend elastisch en wordt er zo voorkomen dat we ons meer zouden bezeren dan wanneer de huid stijf zou zijn. Hoe elastisch precies dat kan per persoon verschillen en over het algemeen wordt de elasticiteit minder naarmate je ouder wordt. Maar gemiddeld kan iedere vierkante twee tot drie keer zo groot worden.

Advertisement

De veelheid aam bacteriën in tandplak.

De veelheid aam bacteriën in tandplak.

Bob Blaylock/Wikimedia

We hebben allemaal wel gehoord van tandplak, maar hoeveel mensen weten waar dat nou precies uit bestaat? In wezen zijn het bacteriën die een rozige stof aanmaken en een zure pH-waarde heeft. Normaal gezien wordt plak door speeksel geneutraliseerd, maar als de plak dikker wordt, dan kan het speeksel niet in pH toenemen en krijg je gaatjes in je tanden.

De vorm van tranen

De vorm van tranen

rose-lynnfisher.com

Advertisement
rose-lynnfisher.com

rose-lynnfisher.com

Tranen kunnen drie verschillende samenstellingen hebben die onder verschillende omstandigheden verschijnen:

  • Basale tranen: houden het oog vochtig.
  • Reflextranen: die krijg je na een irritatie zoals tijdens het uien snijden.
  • Emotionele tranen: deze tranen die loskomen bij heftige emoties lijken onder de microscoop een andere vorm te hebben dan andere tranen.

Advertisement