Grazzano Visconti, het dorp dat wel regelrecht uit een sprookje lijkt te zijn gekomen

door Skip

17 September 2018

Grazzano Visconti, het dorp dat wel regelrecht uit een sprookje lijkt te zijn gekomen
Advertisement

Italië is in tegenstelling tot andere landen rijk aan burchten, dorpjes en attracties in allerlei vormen op heel zijn grondgebied. Je kunt namelijk van de hoog aangeschreven toeristische locaties afwijken en je verliezen in een heel stelsel aan kleine dorpjes die je net zo weten te verrassen als de beroemde hoofdplaatsen. Het is wat Italië aangaat de moeite waard om af te wijken van de hoofdwegen en je te wagen aan plaatsen die minder bekend zijn, maar daarom niet minder mooi.

Door hier en daar te verdwalen kan je uitkomen bij het magische dorp Grazzano Visconti in de gemeente Vigolzone, op enkele kilometers afstand van Piacenza.

Advertisement

Grazzano en Luchino Visconti

Grazzano en Luchino Visconti

Gregorini Demetrio/Wikimedia

De beroemde film- en theaterregisseur Luchino Visconti is onderdeel van de geschiedenis van Grazzano. Het was zijn vader, Don Giuseppe Visconti die het kasteel, dat een ruïne geworden was, weer zijn glorie van heel lang geleden weer terug wilde geven.

Er werd begonnen met het herstel begin de 20ste eeuw, eeuwen later nadat Grazzano werd gesticht in 1395, na een schenkingsbewijs van grond bestemd voor Beatrice Visconte. Zij kreeg het van haar broer Galezzo Visconti, heer van Milaan.

Advertisement

Herstel van oude glorie

Herstel van oude glorie

Shadowgate/Flickr

Don Giuseppe wilde van het oude in verval rakende dorp een klein dorp maken waar een magische sfeer hing, en dat deed hij door het hele dorp om het kasteel Grazzano weer opnieuw op te bouwen, geheel in neo-middeleeuwse stijl. Van het vorige dorp bleef alleen het Sant'Anna-kerkje uit de 17e eeuw behouden, tegenwoordig privékapel van de Viscontifamilie.

Het park en de legende van Aloisa.

Het park en de legende van Aloisa.

Gregorini Demetrio/Wikimedia

Rondom het kasteel en het dorp strekt zich een park vol met wonderen uit, ook hier voerde Don Giuseppe Visconti zijn smaak voor klassieke en middeleeuwse architectuur door en zette hij hier en daar fonteinen neer en Italiaanse tuinen, pergola's en doolhoven.

Er kleeft een legende aan het park. Het verhaal gaat dat er heel lang geleden een jongedame leefde, Aloisa genaamd. Zij bracht haar laatste dagen gepijnigd door omdat ze was verraden door haar geliefde. Volgens de legende waart sindsdien Aloisa's geest rond in het park, op zoek naar die vriendelijke behandeling die haar werd ontzegd. Het schijnt dat ook Don Giuseppe zelf haar ook van dichtbij had gezien. Namelijk op een dag in het park, verscheen ze voor hem en zette ze hem ertoe schilderijen van haar te maken en een standbeeldje, nu te bezichtigen in het park.

Door de legende is Aloisa de beschermer geworden van de geliefden die het dorp bezoeken. Het is de traditie dat stellen die de plaats bezoeken een bosje bloemen meenemen en dat zij dit onder aan het standbeeld neerleggen, in ruil voor bescherming.

Een raadselachtige leus die je steeds weer ziet.

Wanneer je het dorp bezoekt kan je onder andere wapenschilden zien waar je op kunt lezen Otla.ni.adrang.e.enetapipmi. Deze zin is omgekeerd geschreven en wil zoveel zeggen als "doe alsof het je niets kan schelen en kijk omhoog."

Advertisement

Vandaag is dorpje niet alleen een bezoekje waard vanwege de verschillende huizen en gebouwen in middeleeuwse stijl, maar ook vanwege de vele ambachtswinkeltjes die in het centrum voor leven zorgen. Ook is het Palazzo dell'Istituzione te bezichtigen, een gebouw dat oorspronkelijk een school voor schone kunsten en ambachten moest huisvesten voor jonge mensen, maar dat nu een museum is.

Het kinderhuisje

Tenslotte mag het kinderhuisje in het park niet worden vergeten. Een schattig bakstenen huisje op maat voor kinderen. Een plek van vermaak, en niet alleen voor de kleintjes!

Grazzano Visconti is een bezoekje waard!

Advertisement