Dit Italiaanse dorp ligt drie maanden per jaar in de schaduw: een grote spiegel verlicht de huizen

Janine image
door Janine

28 Januari 2021

Dit Italiaanse dorp ligt drie maanden per jaar in de schaduw: een grote spiegel verlicht de huizen
Advertisement

Drie maanden per jaar zonder zon. Nee, we beschrijven geen apocalyptisch-dystopisch filmscenario, maar deze zin is voldoende om samen te vatten wat er gebeurt in Viganella, het kleine Italiaanse stadje in Piemonte, dat de krantenkoppen heeft gehaald vanwege een bijzonderheid die het onderscheidt van veel andere dorpen in de bergen verspreid over het schiereiland.

Elk jaar, van half november tot begin februari, gaat dit dorp met ongeveer 200 inwoners in de schaduw. Dat klopt: vanwege een berg die direct naast Viganella ligt, kunnen de zonnestralen de gebouwen van het bewoonde centrum niet bereiken, die veroordeeld zijn tot een langdurige staat van halfschaduw. Een nogal beperkende voorwaarde, waarvoor sommige mensen van de lokale bevolking echter een briljante oplossing hebben gevonden (letterlijk en figuurlijk!), dankzij een speciale spiegel die Viganella in korte tijd beroemd maakte en het tot een toeristische bestemming verheft.

via Amusing Planet

Advertisement
Cencio Sette/Facebook

Cencio Sette/Facebook

Het idee is iets waarover zal worden gepraat, en dateert uit 2006. De burgemeester die toen de stad leidde, Franco Midali, besloot dat het tijd was om het licht terug te brengen naar het dorp, en om dat te doen werkte hij samen met de architect Giacomo Bonzani en met Emilio Barlocco, hoogleraar engineering aan de Universiteit van Genua. Samen hadden ze een enorme roterende spiegel van 40 vierkante meter gebouwd die, strategisch geplaatst op de kant van een berg, Viganella zou verlichten dankzij zijn weerspiegeling.

Advertisement
la_gemma_del_lago/Instagram

la_gemma_del_lago/Instagram

Op zijn zachtst gezegd een geniaal idee, gezien het feit dat de spiegel die het zonlicht volgt en het dorp uit zijn langdurige schemerige staat haalt, wonderbaarlijk werkte, niet alleen omdat dit apparaat echt in zijn opzet slaagde, maar ook omdat Viganella bekend is geworden in Italië en daarbuiten.

Het is geen toeval dat er in de loop der jaren veel mensen op bezoek zijn gekomen, geïntrigeerd door het unieke karakter en de schoonheid van het gebied.

En dwalend door het centrum van het dorp, in de maanden dat de zon zich achter de berg verschuilt en de spiegel zijn plicht doet, realiseer je je hoe deze vondst echt de trots van de lokale bevolking is die, via andere ingenieuze spiegelsystemen, erin geslaagd is om zelfs de donkerste hoeken van straten en gebouwen te verlichten.

De belangrijkste spiegel, degene die licht, warmte en sereniteit brengt, is er ondertussen, wachtend om begin februari te worden uitgeschakeld, wanneer in het dorp de natuurlijke stralen van de zon eindelijk terugkomen. Dit alles wordt uiteraard verwelkomd door een groot feest...

Advertisement