Plastic is deze planeet aan het verstikken, maar gelukkig zijn er 10 dingen die je NU METEEN kan vervangen

door Skip

24 September 2018

Plastic is deze planeet aan het verstikken, maar gelukkig zijn er 10 dingen die je NU METEEN kan vervangen
Advertisement

Het is geen toeval dat er op dit moment grote plannen worden uitgevoerd waarvan het doel is dat het milieu weer schoon wordt. Zeer bekend is Ocean Cleanup, we hebben het hier al eerder over gehad in een artikel; dit project wordt geleid door een visionair, een jonge student die met een idee kwam waarmee in oceanen binnen vijf jaar de hoeveelheid plastic kan worden gehalveerd.

Dat straten, tuinen, parken zeeën en velden bij ons zijn vervuild met elk denkbaar soort afval dat weten we best. Maar wat kunnen wij, Jan met de pet, zelf doen om niet bij te dragen aan het aantasten van de natuur? Sommige dingen die je dagelijks gebruikt die van plastic zijn gemaakt en die je ook weer weggooit die zou je met duurzamere dingen kunnen vervangen die minder schadelijk zijn voor het milieu.

Advertisement

1. Theezakjes

1. Theezakjes

André Karwath/Wikimedia

Slecht nieuws voor theeliefhebbers, want in theezakjes zitten voor het grootste deel polypropyleen-plasticvezels. Daardoor komt mogelijk ook niet alleen plastic in het milieu terecht, maar is het ook voor de gezondheid van theedrinkers niet ideaal.

Sommige merken zijn overgegaan op uitsluitend zakjes die van biologisch materiaal zijn gemaakt, net als de rest van de verpakking. De beste keus blijft echter toch theeblaadjes kopen, heel of in stukjes, die je dan in een theezeef kan gebruiken in heet water.

Let er echter wel op wat je kiest. Sommige theezakjes kun je composteren. Dat wil zeggen dat ze dus razendsnel in de natuur worden afgebroken en dat ze dan in organisch materiaal veranderen. Andere zakjes zijn biologisch afbreekbaar, m.a.w. ze worden teruggebracht tot natuurlijke stoffen, maar zijn de processen hierbij ingewikkelder dan die van het thuis composteren. Is dit laatste het geval, dan moeten de zakjes bij het gft-afval worden gegooid.

Advertisement

2. Tandenborstels

2. Tandenborstels

Amazon

De standaard tandenborstels zijn volledig van plastic gemaakt, maar zijn ze dan toch niet te recyclen. Daarom gaan ze bij het restafval en niet bij het plastic.

Is dat niet gek?

Plastic tandenborstels zijn gemakkelijk te vervangen door versies van bamboe. De laatste tijd zijn deze heel populair geworden en doen ze uitstekend wat ze moeten doen.

 

3. Douchegordijnen

3. Douchegordijnen

Amazon

Als we gaan kijken naar welke plastic materialen we in huis gaan vervangen, dan mogen douchegordijnen niet gespaard worden. Hoewel maar weinig mensen dit doen, wordt het wel aanbevolen om ze regelmatig te vervangen vanwege het water dat erin blijft zitten waardoor bacteriën gaan groeien. Bij PVC, het materiaal waarvan ze gemaakt zijn, horen een aantal gezondheidsproblemen die niet mogen worden onderschat.

Er zijn stofachtige douchegordijnen verkrijgbaar zonder PVC.

4. Koffiecups

4. Koffiecups

Amazon

De prijs die je betaalt gaat verder dan het bedrag dat je neertelt voor een cupje. Het plastic waarvan de cupjes zijn gemaakt die je gebruikt en weggooit, is een enorme berg plastic afval die je heel goed minder groot zou kunnen maken.

Je kan bijvoorbeeld koffie maken op een andere manier, zonder koffiecups, of je kiest voor cupjes die je kunt hergebruiken.

5. Yogamatjes

5. Yogamatjes

Amazon

Aan yoga doen betekent dat je zorg draagt voor je lichaam en geest, maar zou het heel natuurlijk moeten zijn om ook te zorgen voor het milieu! Yogamatjes zijn vaak van plastic gemaakt met zo'n misselijkmakende geur, veroorzaakt door de massa aan chemische stoffen die erin zitten.

Er bestaan ecologisch vriendelijke matjes gemaakt van natuurlijk rubber, bamboevezels en zonder latex.

Advertisement

6. Cosmetische producten

6. Cosmetische producten

pixabay.com

Al een tijdje stoppen cosmeticabedrijven 'microkristallen' in hun producten die als een scrub voor je huid werken. Die korrels zijn puur van plastic die uiteindelijk het milieu aantasten, buiten dat het in contact komt met de huid van de gebruiker van deze producten. In enkele onderzoeken heeft men gezien dat die korrels een enorm deel van de zeevervuiling voor hun rekening nemen.

Het is een hele verstandige keuze om geen producten te kopen met microkristallen, beter is zelfs nog als je producten koopt die zijn afgeleid van planten!

7. Scheermesjes

7. Scheermesjes

Amazon

Scheermesjes, zowel voor mannen als vrouwen, zijn niet te recyclen, maar die van staal wel. Als je ze goed gebruikt kunnen deze scheermessen een levenlang meegaan. Het is dus de moeite waard om er wat geld in te steken in ruil voor besparing en kwalitatief goed scheren.

Advertisement

8. Smartphonehoesjes

8. Smartphonehoesjes

Amazon

Wil je jezelf met je liefde voor het milieu onderscheiden van de rest? Laat dan trots iedereen merken dat je een eco-vriendelijk telefoonhoesje hebt. Ze zijn te koop in hout, gerecycled plastic en in biologisch afbreekbare vorm.

9. Hondenpoepzakjes

9. Hondenpoepzakjes

Amazon

Door de drollen op te ruimen van je hond zorg je voor je stad en heb je respect voor je medemens. Waarom zou je er dan ook niet op letten dat het goed gaat met het milieu door te kiezen voor biologisch afbreekbare zakjes?

Zodoende kan je dus hondenpoep weggooien bij het gft en niet bij het restafval!

Advertisement

10. Speelgoed

10. Speelgoed

Amazon

Waarom zou je kinderen niet lekker laten spelen met materiaal dat niet van plastic is gemaakt? Er is heel veel speelgoed waarmee de fantasie van kinderen wordt gestimuleerd vanwege de eenvoud ervan!

De aarde een handje helpen begint bij de kleine dingen!

De aarde een handje helpen begint bij de kleine dingen!

Ice_Poseidon/Reddit

Advertisement