12 etiquetteregels die iedere OV-Reiziger zou moeten kennen

door Skip

12 Oktober 2018

12 etiquetteregels die iedere OV-Reiziger zou moeten kennen
Advertisement

In deze moderne maatschappij komt het steeds vaker voor dat je meerdere kilometers moet reizen om bij je werk te komen. Waar dat kan, maak je gebruik van het OV. In het OV heb je contact met andere mensen en kan dit puntje in het voordeel zijn van het openbaar vervoer ten opzichte van je privé-auto. Maar daar is echter niet mee gezegd dat reizigers weten hoe ze zich in de trein moeten gedragen.

Dit zijn etiquetteregels, maar zouden die gewoon regels kunnen zijn die je hebt meegekregen als goede opvoeding die elke reiziger zou moeten kennen. Dan zou de auto thuis laten pas echt prettig zijn!

Advertisement
pixabay.com

pixabay.com

 • Houd je kaartje of OV-chipkaart gereed: om te voorkomen dat er lange rijen ontstaan bij bijvoorbeeld instappen in de bus en dat mogelijk de dienstregeling er hinder van ondervindt, is het wenselijk dat je van tevoren je je kaartje bij de hand hebt. Zo sta je niet als een malle te eindeloos zoeken met binnen no time een geïrriteerde rij mensen achter je!

 • Hou alles wat je nodig hebt binnen handbereik: als het verzoek is om in het voertuig dat jou vervoert, dat je je spullen moet neerleggen in een bagageruimte of bovenop het bagagerek, wees er dan zeker van dat je eerst alles pakt wat je nodig hebt. Voortdurend opstaan van je eigen plaats terwijl je daar misschien andere mensen mee tot last bent, is zeer onprettig.
 • Voorkom dat je aan boord gaat met zware bagage: hoewel dit is toegestaan en er regels voor zijn moet je vaak extra betalen en is het dus aan te bevelen dat je niet aan boord gaat van voertuigen met een enorme paklast. Als het dan toch niet anders kan, plaats dan liever de bagage in de daarvoor bestemde vakken (boven of onder je stoelen) om de doorgang niet te blokkeren wanneer passagiers in- en uit moeten stappen.
Advertisement
yokota.af.mil

yokota.af.mil

 • In het OV is het netjes om rugzakken of tassen af te doen om te voorkomen dat je te veel ruimte inneemt (dat je in het ergste geval iemand schampt met je rits of riempje) en dat je je eigen spullen veilig houdt zonder het gevaar dat iemand heimelijk de vakken van je tas opent.

 • Het is niet netjes om je op te maken of je haar te borstelen in het OV: sommige mensen hebben de gewoonte om hun persoonlijke verzorging af te ronden in het OV om tijd thuis te besparen. Vaak hebben cosmeticaproducten een geur die niet iedereen kan waarderen. Stel je voor dat iedere reiziger parfum op zou spuiten of deodorant of een vochtinbrengende crème: je kan gewoon niet ademen! Door je haar te kammen kunnen er hier en daar haren terecht komen... niet echt iets dat je doet in het openbaar vervoer.

 • Als je iemand wilt helpen met instappen of zijn koffer op zijn plek te zetten, vraag dan eerst of je hulp gewenst is. Er zijn mensen die het liever zelf doen!
franchise opportunities/Flickr

franchise opportunities/Flickr

 • Stap niet in met eten dat sterk ruikt: in hetzelfde rijtje als de cosmetica en geurtjes zou je ook niet moeten eten in het OV omdat de geur misschien niet prettig kan zijn en je misschien vlekken zou kunnen maken op de stoelen of op de grond. Als je echt iets moet eten, kies dan voor noten, yoghurt of koekjes.

 • Beperk iedere vorm van geluid: je ringtone van je mobiel die moet je natuurlijk zachter zetten, net als je muziek (in je koptelefoon) maar ook letten op je stemgeluid, hoesten niesen en elk ander geluid dat irritant kan zijn.
 • Toon niet te veel genegenheid: misschien lijkt dit een dingetje voor de kuisheidsridders, maar toch valt het weten wanneer je je kunt overgeven aan meer dan gebaren van genegenheid, onder een goede opvoeding.
pixabay.com

pixabay.com

 • Hoe interessant het leesvoer of je scherm van je buurman ook is: niet gluren. Het is heel irritant om iemand naast je te hebben zitten die zich niet met zijn eigen zaken kan bemoeien.

 • Help mensen met uitstappen: ook weer om niet teveel vertraging te veroorzaken getuigd het van netheid als je mensen helpt met uitstappen die dat nodig hebben zoals ouderen en zwangere vrouwen. Vraag echter altijd vooraf of ze hulp nodig hebben!
 • De gouden regel: op gewone trappen en roltrappen, houd dan rechts aan als je niet al te snel wil gaan lopen. Laat links aan de mensen die je willen inhalen.

Er zijn nog wel meerdere eitiquette of goede opvoedingsregels te melden als je dat zou willen, maar dit zijn echt de basics die iedereen zou moeten kennen, ook al ga je niet vaak met het OV.

En? Van welke regel vind jij het 't irritantst als mensen zich er niet aan houden? Heb jij nog een paar regels die wij hier niet hebben genoemd? Laat het ons weten!

Advertisement