De wetenschap heeft het bewezen: de fixatie die kinderen hebben voor dinosauriërs is goed voor hun hersenen.

door Skip

01 Oktober 2018

De wetenschap heeft het bewezen: de fixatie die kinderen hebben voor dinosauriërs is goed voor hun hersenen.
Advertisement

Als je zonen hebt (maar soms kan het ook bij dochters gebeuren) dan is het mogelijk dat ze op een bepaald moment in hun kindertijd een ontzettende passie krijgen voor dinosauriërs. Ze kunnen uiteindelijk alles over deze dieren te weten komen: namen, afmetingen, wat ze aten en bij welk tijdsvak in de geschiedenis ze horen.

Dit terugkerende fenomeen bij kinderen wilden de onderzoekers onder een vergrootglas leggen. Wat zij ontdekten was dat kinderen die een ontembare passie voor dinosauriërs aan de dag leggen, dat zij intelligenter zijn en meer uitgesproken cognitieve vaardigheden laten zien.

via cnn.com

Advertisement
publicdomainpictures.net

publicdomainpictures.net

Kinderexperts maken een onderscheid tussen de interesses van kinderen en tussen wat er op het oog uitziet als "fixaties" in de puurste zin van het woord. Het kan gebeuren dat een kind zo enthousiast raakt over een dier, een fantasiepersonage of een willekeurig voorwerp dat hij of zij er voortdurend aan moet denken. Dit is overduidelijk niet iets zorgelijks, integendeel. De kinderexperts hebben vastgesteld dat intense hobby's gunstig zijn voor de cognitieve ontwikkeling van kinderen.

Het specifieke geval van dino's is wel een verhaal op zich waard.

Advertisement
publicdomainpictures.net

publicdomainpictures.net

Er zijn veel kinderen die mateloos geïnteresseerd zijn in deze dieren, bijna een op de drie kinderen. De leeftijd van 2 tot 6 jaar is typisch de leeftijdsfase waarin deze passie vorm krijgt; niet geheel toevallig de periode waarin hun fantasie het levendigst is.

Wanneer dino's het centrale aandachtspunt zijn van kinderen, dan zien de onderzoekers dat ze meer aandacht hebben, een meer uitgesproken vermogen van informatieverwerking en zijn ze duidelijker geconcentreerd. Dat komt omdat spelen door te spelen met dinosauriërs, uitgestorven dieren en dus met fantasie, kinderen niet passief kunnen zijn, maar dat ze juist actief deelnemen aan het spel en een situatie in elkaar zetten op basis van informatie die je alleen krijgt als je diepgaand onderzoek doet.

Kinderen die gek zijn op dinosauriërs, lezen er ook heel veel over, stellen vragen en pluizen dingen uit om de bagage aan elementen die ze nodig hebben om te kunnen spelen, te verrijken. Dat verklaar waarom zij intelligenter zijn dan gemiddeld.

Wat kunnen ouders doen?

Wat kunnen ouders doen?

John Scalzi/Wikimedia

Het wordt in deze gevallen warm aanbevolen om kinderen te steunen in hun interesse. Er kan bijvoorbeeld een bezoekje aan een bibliotheek worden georganiseerd zodat er door boeken kan worden gebladerd in de zoektocht naar interessante informatie. Of je kan met ze naar het museum gaan om vanuit een ander perspectief te leren – misschien "in levende lijve" met behulp van een of andere reproductie of reconstructie

De experts hebben ook een ander terugkerend fenomeen vastgesteld bij kinderen met "fixaties, en wel dat de interesse enorm zakt wanneer ze beginnen met school of er al naartoe gaan. Wat je hier nou van moet maken, dat is niet helemaal duidelijk, maar je zou kunnen denken dat het ermee te maken heeft dat er op school echt weinig ruimte is voor fantasie...

Bronnen:

 

Advertisement