Het lachen van kinderen die gekieteld worden duidt niet altijd op plezier: dat beweert een onderzoek - Curioctopus.nl
x
Het lachen van kinderen die gekieteld…
Een jongen geeft zijn gelovige ouders een portret van Jezus: in werkelijkheid is het Obi-Wan Kenobi uit Star Wars In 1951 scheidde Denemarken 22 Eskimo-kinderen van hun families voor een experiment: na 70 jaar verontschuldigt de regering zich

Het lachen van kinderen die gekieteld worden duidt niet altijd op plezier: dat beweert een onderzoek

15 Januari 2021 • Door Janine
1.418
Advertisement

Niet alleen kinderen hebben er last van, maar ook volwassenen. We hebben het allemaal weleens meegemaakt en we hebben het zelf voor de grap gedaan: we hebben het over kietelen. Het is een fysiologische, gevoelige en tactiele reactie die wordt veroorzaakt door de plotselinge aanraking van een deel van het lichaam die onwillekeurige bewegingen en gelach veroorzaakt bij degenen die eraan lijden. Maar er zijn er die, als ze gekieteld worden, niet lachen maar geïrriteerd raken. Een onderzoek laat zien waarom kietelen, vooral bij kinderen, niet altijd een goede zaak is.

Het onderzoek, uitgevoerd door de Universiteit van California, richtte zich op de relatie tussen kietelen en kinderen. Het beweert dat het lachen van kinderen als ze worden gekieteld niet altijd op plezier duidt: lachen lijkt een weerspiegeling te zijn die niet direct verband houdt met hun gemoedstoestand. Kietelen kan namelijk ongemak en zelfs pijn veroorzaken: kinderen zeggen vaak “hou op”, maar omdat ze lachen, nemen we ze niet altijd serieus. Wanneer het kietelen sterk en continu wordt, kan dit riskant zijn, omdat het het kind kan verhinderen goed te ademen.

foto: pixabay

Wat op het gezicht van het kind verschijnt, is waarschijnlijk een grimas, geen lach. Volgens de studie kan lachen door kietelen een krampachtige reflex zijn die door het lichaam wordt gebruikt om de spanning los te laten. In de meest extreme gevallen kan kietelen leiden tot verlies van spiercontrole, tijdelijke verlamming, bewustzijnsverlies, misselijkheid en ademhalingsproblemen. Een ander onderzoek richtte zich daarentegen op de kwetsbaarheid van mensen die last hebben van kietelen. Degenen die gekieteld worden hebben op dat moment minder controle over hun lichaam en hun reacties en er zijn er die deze kwetsbaarheid gebruiken om hun dominantie op te leggen.

We willen in dit artikel niet het verbod opleggen en de angst voor kietelen opwekken: de praktijk kan gevaarlijk worden als het overdreven wordt. We moeten altijd luisteren naar kinderen, want kietelen is niet altijd fijn.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt