Volgens een onderzoek staren baby's naar je omdat ze je heel mooi vinden - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Volgens een onderzoek staren baby's…
Kinderen leren van hun vader de meeste woorden volgens wetenschappers De periode van massale uitsterving van 250 miljoen jaar geleden werd veroorzaakt door de opwarming van de aarde als gevolg van vulkaanuitbarstingen

Volgens een onderzoek staren baby's naar je omdat ze je heel mooi vinden

Door Skip Tromp de Haas
1.615
Advertisement

We kunnen allemaal goed het moment voor de geest halen waarop een baby, misschien als je het voor de eerste keer ziet, je lang blijft aankijken met grote ogen en een verbaasde blik. Je zal je op dat moment vast wel hebben afgevraagd van "waarom kijk je nou zo naar mij? Wat gaat er door je hoofd?"

Een groep onderzoekers heeft geprobeerd antwoord te geven op deze vragen, door het te zoeken in het natuurlijk instinct (iets anders lijkt niet echt mogelijk aangezien het over baby's gaat) waardoor zij worden gedreven om langer aandachtig naar bepaalde gezichten te kijken dan andere.

foto: pixabay.com

Als een baby je mooi vindt dan zal het naar je kijken zonder zijn blik af te wenden, of je het nu wil geloven of niet. Serieus. Onderzoekers hebben gezien dat baby's dit allemaal doen. Het is dus geen kwestie van subjectiviteit. Ze kijken liever alleen naar sommige gezichten en andere gezichten niet.

De onderbouwing voor deze stelling is gebaseerd op een experiment waar volwassenen en pasgeboren baby's van maximaal een paar weken oud bij waren betrokken. Om de mogelijkheid uit te sluiten dat kinderen zich zouden concentreren op sommige gezichten omdat ze dan denken aan andere mensen die ze kennen, kozen onderzoekers alleen baby's uit die na hun geboorte in het ziekenhuis waren gebleven. Op deze manier zijn alle mogelijke invloeden van buitenaf tot een minimum beperkt. 

foto: pexels.com

Volwassenen moesten in het kader van het experiment op een schaal van 1 tot 5 aangeven hoe aantrekkelijk zij een gezicht vonden na een reeks gezichten te hebben gezien. Daarna kregen baby's dezelfde foto's te zien en werd hun reactie bijgehouden.

Het was helemaal niet moeilijk om te bepalen welke gezichten de meeste aandacht kregen van de baby's. Het waren, niet toevallig, dezelfde gezichten die een hoger cijfer hadden gekregen van een volwassene.

Advertisement
foto: pixabay.com

Hoe komt dat dan? Volgens onderzoekers zijn baby's meer onder de indruk van "mooie" gezichten omdat die meer lijken op het prototype van een mensengezicht. In de geest van een baby zouden deze aantrekkelijke gezichten dus het voorbeeld kunnen zijn van hoe het gezicht van een mens eruit hoort te zien, die baby's, met het evolueren van de mens, kunnen herkennen.

Baby's die net zijn geboren kijken op een heel gedetailleerde manier naar gezichten en zij kunnen dingen zien die volwassenen ontgaan. Dit helpt baby's de gezichten van bekenden te herkennen, iets dat betrekkelijk moeilijk is voor een pasgeborene. Dr. Alan Slater van de Universiteit van Exeter, hoofdauteur van de studie, vat het onderzoek zo samen: "Aantrekkelijkheid is geen kwestie van smaak, maar weten baby's van nature wat aantrekkelijk is."

Nu mag je best blozen wanneer een baby je aanstaart!

Bron:

 

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt