Kinderen scheldwoorden leren is positiever dan je denkt: dat zegt een wetenschapper - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Kinderen scheldwoorden leren is positiever…
Griekenland: duizenden Romeinse amforen intact ontdekt aan de kust van het eiland Kefalonia Katten liggen graag in kartonnen dozen omdat het stress vermindert: deze 9 foto's bevestigen het

Kinderen scheldwoorden leren is positiever dan je denkt: dat zegt een wetenschapper

Door Janine
511
Advertisement

Een kind in de buurt hebben is voldoende om elk scheldwoord uit de taal van volwassenen te verbannen, zelfs degenen die het normaal gesproken overvloedig gebruiken. Het risico is namelijk dat kinderen ze leren, ongepast gebruiken en vooral dat ouders een slecht figuur slaan. Dit gebeurt vaak, maar volgens wetenschapper van kunstmatige intelligentie Emma Byrne is het verbieden van bepaalde scheldwoorden in aanwezigheid van kinderen verkeerd. Integendeel, het gebruik van zulke uitdrukkingen zou positief zijn.

"We proberen geen rare taal te gebruiken in de aanwezigheid van kinderen totdat ze groot genoeg zijn om ze te gebruiken. Ik sta er achter om deze houding te herzien," zegt Emma Byrne, een deskundige wetenschapper van de AI (kunstmatige intelligentie), maar ook gepassioneerd over neurowetenschappen.

Volgens de arts zou het feit dat kinderen die vloeken en scheldwoorden kennen, de taal beter leren begrijpen: "Bepaalde uitdrukkingen adequaat leren gebruiken, met de steun van een empathische volwassene, is veel beter dan proberen de kinderen te verbieden ze te gebruiken."

Kinderen op afstand houden van de gewone taal die, of je het nu wilt of niet, vol zit met "slechte woorden", betekent taboes creëren; op deze manier zijn kinderen niet in staat de emoties van de mensen om hen heen te ontcijferen die bepaalde uitdrukkingen gebruiken.

De wetenschapper doet vaak een beroep op de studie die heeft vastgesteld dat het gebruik van scheldwoorden de kracht heeft om de tolerantie voor pijn te verhogen, in tegenstelling tot wanneer iemand probeert om netjes te blijven: woorden hebben een pijnstillende werking en herinneren ons eraan dat pijn niet alleen een biologisch fenomeen, maar ook een psychologisch fenomeen is.

Dus als je van tijd tot tijd een scheldwoord eruit flapt - of erger - probeer het dan niet goed te praten: leg ze liever uit welke emotie die uitdrukking heeft veroorzaakt!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt