Voor het eerst hebben wetenschappers hersenen van drie mensen met elkaar verbonden en konden zij informatie met elkaar uitwisselen

door Skip

13 Oktober 2018

Voor het eerst hebben wetenschappers hersenen van drie mensen met elkaar verbonden en konden zij informatie met elkaar uitwisselen
Advertisement

Voor het eerst in deze wereld zijn wetenschappers erin geslaagd een verbinding te creëren tussen de hersenen van drie mensen die met elkaar impulsen over een specifiek probleem hebben uitgewisseld. Door het experiment dat natuurlijk een van de vele gaat zijn in een lange reeks, zou nieuwe communicatievormen mogelijk worden door alleen maar hersenimpulsen te gebruiken en misschien tussen mensen die op duizenden kilometers van elkaar verwijderd zijn.

Al eerder is het hetzelfde team erin geslaagd om twee mensen met elkaar te verbinden en konden zij ja/nee antwoorden met elkaar uitwisselen. In dit geval is het trio er echter in geslaagd om de krachten te bundelen – mentale krachten – en samen niets minder dan een soort van Tetris te spelen.

Advertisement
Tim Sheerman-Chase

Tim Sheerman-Chase

De operatie is gebaseerd op een combinatie van elektro-encefalogrammen (hiermee wordt de elektrische activiteit in de hersenen gemeten) en transcraniële magnetische stimulatie, waarmee neuronen kunnen worden gestimuleerd m.b.v. magnetische velden. De drie deelnemers, twee de verzenders, de ander de ontvanger, waren onderling met elkaar verbonden met speciale helmen.

De eerste twee werd gevraagd om een spelletje te spelen dat op Tetris lijkt. Als een steentje moest worden gedraaid dan moest er naar een specifiek fel scherm worden gekeken, hoefde er niets te worden gedraaid dan moesten ze kijken naar een scherm met een andere frequentie.

Deze impulsen werden berichten die de ontvanger waarnam als fosfeen, dat zijn die lichtpuntjes die je voor je ziet als je je ogen dichthebt. De ontvanger moest dus, zonder enig scherm te zien, opdracht geven tot draaien of het steentje zo laten.

Nadat 5 groepen spelers zijn getest hebben de onderzoekers een succespercentage behaald van 81%. Da's zeker niet slecht als een eerste resultaat. In een volgende stap hebben de verzenders bovendien de mogelijkheid gekregen om feedback (ook weer mentaal) terug te sturen als de ontvanger de juiste zet had gedaan. Aan het eind van het experiment kon de ontvanger ook een onderscheid maken van welke verzender van de twee het meest betrouwbaar was in het aangeven van welke zet er moest worden gedaan.

Hoewel de kwaliteit en de kwantiteit van de informatie zich nog in een beginstadium bevindt hebben de onderzoekers uiteindelijk een ding laten zien, namelijk dat een apparaat waarmee je informatie met je hersenen kan sturen al realiteit is. Zorgwekkend of spannend, noem het wat je wil, er is een heel nieuw pad dat kan worden ingeslagen en verkend.

Advertisement