Een "Bijenjager" begint met het weghalen van bakstenen en door de foto's wordt de verrassing alsmaar groter - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Een "Bijenjager" begint met het weghalen…
150 jaar lang werd de blindedarm verwijderd, maar was misschien een antibioticakuur ook voldoende geweest Mensen laten hun meest bijzondere lichaamsdelen zien: de foto's zullen je verbazen

Een "Bijenjager" begint met het weghalen van bakstenen en door de foto's wordt de verrassing alsmaar groter

Door Skip Tromp de Haas
5.730
Advertisement

Bijen zijn fascinerende beesten, zowel vanwege hun complexe sociale organisatie als wel de belangrijke rol die zij spelen in het herstel van het milieu. Hun kolonies zijn erg goed aangepast aan het stadse leven en kiezen ze er regelmatig voor zich eerder te vestigen in verstedelijkte gebieden dan in de open natuur of in de bossen. Maar wanneer zij te dicht bij locaties komen waar ook mensen komen is het noodzakelijk om hen "over te halen" zich elders te vestigen, zodat nare incidenten kunnen worden voorkomen.

Dat is nu juist precies hetgeen waar de man in dit verhaal zich mee bezighoudt. Hij is onderdeel van de organisatie Bartlett Bee Whisperer, die werkzaam is in het zuidoosten van de Verenigde Staten. De werkers zijn gespecialiseerd in het weghalen en herplaatsen van korven van honingbijen.

Wanneer de kostbare bijenmassa is verwijderd zorgt de dienst ervoor dat de bijen zich op een andere veilige plaats kunnen vestigen, doorgaans in een bijenkast van een imker die een van zijn kolonies is verloren. De operatie die we je zo gaan laten zien heeft wel iets spectaculairs. Achter een rij bakstenen hebben bijen namelijk een indrukwekkend optrekje gebouwd. Scrol langs de afbeeldingen... ze worden gaandeweg steeds interessanter.

In het bericht waar deze foto's van zijn overgenomen staat de hele operatie opgetekend, welke duizenden keren is gezien, gedeeld en becommentarieerd. Bijen gingen de muur van hun onfortuinlijke gastheer binnen door een hele nauwe spleet die te zien is in het midden van het volgende plaatje.

Doorgaans proberen de medewerkers van The Bartlett Bee Whisperer zo minimaal mogelijk openingen te maken in woningen en proberen ze waar mogelijk geen bakstenen of andere dingen te verwijderen. Er was in dit geval echter geen andere keus. Op de volgende foto is de opening te zien (linksboven) en een gigantische "aanwezigheid" achter de bakstenen.

Advertisement

De eerste handeling die werd uitgevoerd was "kalmerende" rook in het gat spuiten om te voorkomen dat bijen in de muur zouden vluchten en ze vast komen te zitten op plekken waar je niet bij kunt.

Vervolgens is hij gaan boren.

De eerste baksteen kwam in zijn geheel eruit en was er een glimp te zien van het fascinerende bijenrijk.

Advertisement

Het werk ging door en werden er meerdere rijen bakstenen verwijderd.

Naarmate het werk vorderde werd men zich ervan bewust dat ze van doen hadden met een indrukwekkende natuursculptuur.

Advertisement

En dan, eindelijk de bijenkorf in al zijn glorie.

In de bijenkorf zaten zeker 13 koninginnnencellen waar de toekomstige koninginnen worden grootgebracht die later ergens anders hun bijenkorven zullen maken.

Advertisement

De technicus is begonnen met delen van het gebouw te verwijderen en let hij daarbij op de veiligheid van de werkbijen en de jonge koninginnen die opgelsloten zitten in hun woninkjes die de vorm hebben van een omgekeerde eikel.

Rondom het gat was de bijenkorf licht beschadigd. Een onervaren medewerker van een bestrijdingsdienst had eerder al geprobeerd om gif te spuiten, maar werd de werkzaamheid ervan geblokkeerd door bijenwas.

Het verwijderen van het bijnnest moet met de grootste zorgvuldigheid gebeuren. In dit geval ging het om twee hoofdconstructies die in het bovenste gedeelte samenkwam in een wirwar van tunnels en kamers.

De bijen werkten ontzettend mee ondanks dat de koningin meteen vanaf het begin al was weggehaald.

De witte kist aan de onderkant wordt neergezet om alle bijen aan te trekken en te vangen die op zoek zijn naar nectar en die de komende uren moeten terugkeren. Zo kunnen ook zij zich bij hun kolonie voegen.

Voilà! Klus geklaard! Het donkerste gedeelte van de bakstenen heeft zijn kleur gekregen door de duizenden drukke vieze met honing besmeurde pootjes gedurende maandenlang onvermoeibaar werken.

Is er nog iemand die roept dat bijen niet interessant zijn?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt