13 excentrieke voorwerpen van vroeger waar je nooit van kunt raden waar het voor dient - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
13 excentrieke voorwerpen van vroeger…
In 1972 had een computer voorspeld dat de wereld dat de wereld zou eindigen in 2040: we zijn goed op weg Deze professor vindt samen met zijn schoonzoon een systeem voor thuis uit waarmee waterverspilling met 98% kan worden verminderd

13 excentrieke voorwerpen van vroeger waar je nooit van kunt raden waar het voor dient

3.825
Advertisement

De tijd gaat zo snel dat voorwerpen al snel verouderd en achterhaald zijn. Veroordeel kinderen van vandaag niet als ze je niet kunnen vertellen waar een telefoon met een draaischijf voor diende, want van de aantal dingen van vroeger die aan bod komen in dit artikel zou je ook niet kunnen zeggen wat hun functie was.

Stel je denkvermogen en je intuïtie op de proef en probeer alleen al aan de vorm te herkennen wat deze voorwerpen zijn.

1. Een ijspriem met grijper

Voordat koelkasten en vriezers hun intrede deden werden producten bewaard door gewoon ijs te gebruiken. Dit werd verzameld in de winter, meestal van bevroren meren en daarna in ouderwetse ijspakhuizen opgeslagen. Hulpmiddeltjes zoals deze werden gebruikt om grote blokken ijs te breken in kleinere stukken. Je kon die blokjes dan met een grijper oppakken. Je hoefde je handen niet te gebruiken.

2. Een mechanische rekenmachine

Naast dat je telramen had waarmee je rekenkundige bewerkingen kon versnellen had je voordat elektronische rekenmachines gemeengoed werden ook deze zogenaamde draaischijfvormige "analoge rekenmachines."

Advertisement

3. Een oud wasmachine-speelgoed

Toen "wasmachines" nog "handmatig" waren, waren de speelgoedversies dat ook. Wie weet of meisjes van vandaag een met de hand aangedreven wasmachine zouden kunnen waarderen!

4. IJslepel

5. Vork voor de vuurpot.

Advertisement

6. Draagbare zonnewijzer

7. Hulpmiddel voor het pellen van eieren

Advertisement

8. Ketting met geursample

9. Herbruikbare cocktailprikker

Met dit staafvormige dingetje kon je in cocktails roeren. Het dikkere uiteinde wanneer je een kers of zo uit het drankje wilde halen zonder je handen te gebruiken.

Advertisement

10. Potlood met knobbel waarmee je nummers kon invoeren op een telefoon met een draaischijf.

11. Apparaat dat de intensiteit van het applaus kan meten

Met het opkomem van de eerste talentenjachten en wedstrijden op TV onstond er de behoefte om te objectief meten hoe hard het applaus klonk van het publiek voor een concurrent. Want op deze manier werd bepaald wie de winnaar was.

12. De eeuwige pil

Met de eeuwige pil, gemaakt van antimoon, werd het lichaam gezuiverd van gifstoffen. Van antimoon moest je overgeven en kwam dit er in zijn geheel uit en kon je hem weer opnieuw gebruiken.

13. Bloemenvaas voor in de auto.

Toen je nog geen chemische luchtverfrissers had voor in de auto had men de gewoonte om verse bloemen in het interieur te plaatsen.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt