Chinese onderzoekers zijn erin geslaagd gezonde muizen geboren te laten worden uit twee gezonde moeders, zonder vader

door Skip

03 November 2018

Chinese onderzoekers zijn erin geslaagd gezonde muizen geboren te laten worden uit twee gezonde moeders, zonder vader
Advertisement

Wetenschappers vinden het leuk om alle overtuigingen die een mens heeft, op losse schroeven te zetten, zoals geloven dat er bij zoogdieren per se materiaal van een moeder en een vader nodig is voor een nieuw leven.

Een groep van Chinese onderzoekers heeft laten zien dat ook zoogdieren – net als sommige insecten en vissen – het andere geslacht niet nodig hebben om nageslacht te krijgen. Zij hebben om precies te zijn bewezen dat twee muizenmoeders kleine gezonde muisjes kunnen krijgen die zich op hun beurt weer kunnen voortplanten.

Deze vondst zet de tak van de wetenschap op z'n kop. En natuurlijk werden er dan meteen vragen gesteld of dit ethisch gezien allemaal wel oké is.

Advertisement
pixabay.com

pixabay.com

Zoogdieren onderscheiden zich vooral van ander soorten door de manier waarop ze nageslacht krijgen. Er is een mannelijke cel nodig (sperma) en een vrouwelijke cel (eicel) die dan het leven bieden aan een nieuwe cel, de zygoot.

Bij andere diersoorten ontwikkelt de zygoot zich zonder dat er een bevruchting heeft plaatsgevonden zoals we die kennen. En het is juist deze vorm voortplanting waar wetenschappers meer onderzoek naar wilden doen om te kijken of deze ook bij zoogdieren kon worden toegepast.

Het antwoord is ja. Ook zoogdieren kunnen namelijk en dan met name muizen uit het lab, kunnen zichzelf voortplanten op basis van het aanwezige materiaal van een enkel geslacht. Het experiment is verricht onder paren van mannelijke muizen en paren van vrouwelijke muizen, maar is alleen in dit laatste geval het goed gelukt.

De vragen die zich nu opdringen gaan nu over de mogelijkheid of dit ook kan worden overgeheveld naar mensen. Zal er een dag komen waar er kinderen worden geboren uit het genetisch materiaal van twee moeders? De Chinese onderzoekers benadrukken dat het op dit moment nog heel lang duurt voordat er over zulke dingen kunnen worden nagedacht, maar denken zij niettemin dat het mogelijk is.

Het doel van het onderzoek was echter niet direct om nageslacht te creëren uit twee leden van hetzelfde geslacht. Door de resultaten van het onderzoek kunnen de voortplantingsmechanismen van zoogdieren onderzocht en kan er gekeken wat wel en wat er niet mogelijk is. Op dit moment kunnen zoogdieren zich ook zonder mannetjes repoduceren - tenminste voor nu.

Er is nog veel onderzoekswerk. Zo zijn er namelijk wel gezonde muisjes geboren die zich kunnen voortplanten, maar twijfelen experts eraan dat je met zo'n procedé altijd 100% gezonde muizen krijgt.

Wat het eindresultaat gaat zijn van dit onderzoek dat moeten we nog gaan zien!

Bron:

Advertisement