Mannen die zich minder mannelijk voelen zijn vaak agressiever en gewelddadiger

door Skip

18 Oktober 2018

Mannen die zich minder mannelijk voelen zijn vaak agressiever en gewelddadiger
Advertisement

Geweld en drugsmisbruik zijn plagen in de maatschappij die we nog niet hebben overwonnen. De vele campagnes met affiches die we op straat zien of in reclames op sociale media zijn daar het bewijs van. Onderzoekers proberen, naast dat ze mensen willen informeren en iets willen leren, onvermoeibaar tot de kern van het probleem te komen door licht te werpen op de sociale en psychologische oorzaken die tot dergelijk verwerpelijk gedrag leiden.

Aangaande dit onderwerp is er een interessant onderzoek uitgevoerd door het Center for Disease Control in Atlanta (V.S.). Hierbij is het verband meegenomen tussen het zelfbeeld en de neiging tot negatief gedrag, en dan vooral bij mannen.

via injuryprevention.bmj.com

Advertisement
maxpixel.net

maxpixel.net

Onderzoekers hebben 600 kandidaten in de leeftijd van 18 tot 50 jaar twee verschillende vragelijsten laten invullen. Een had als doel om een beeld te krijgen van hoe mannelijk zich zijzelf zagen, gemeten volgens de maatstaven waaraan mannen worden gemeten in de maatschappij. Bij de andere test werd er een geschiedenis opgetekend van dingen die ze hadden meegemaakt in het leven, met name dan de zaken die te maken hadden met foute gewoontes.

Er kwam naar voren dat mannen met een groot gebrek aan zelfvertrouwen als het aankomt op hun mannelijkheid, zich ten aanzien van de maatschappelijke standaarden minder mannelijk voelden en dat zij zichzelf vaker hadden bezoedeld door het plegen van gewelddaden (met en zonder wapens), misbruiken van drugs en rijden onder invloed.

Dit zou volgens onderzoekers bewijzen dat een goed deel van gewelddaden, tegen vrouwen bijvoorbeeld, worden begaan om het simpele feit dat mannen willen compenseren voor de mannelijkheid die zij niet denken te hebben. Geweld en drugsmisbruik worden namelijk typisch gezien als dingen die mannen doen en dus als we logisch denken, zou hun mannelijkheid dan ook toenemen.

De kwestie verdient het zeker om verder te worden uitgediept, en is het de hoop dat de testgroep nog groter kan worden gemaakt zodat er conclusies kunnen worden getrokken die nog verder kunnen worden onderschreven. Denk jij dat deze conclusie die er nu getrokken is wel de waarheid kan raken?

Advertisement