5 fouten die we allemaal elk jaar maken als we de verwarming in huis weer aan gaan doen

door Skip

19 Oktober 2018

5 fouten die we allemaal elk jaar maken als we de verwarming in huis weer aan gaan doen
Advertisement

Thermostaatknoppen zijn nu in bijna elk land verplicht, maar zijn burgers niet voldoende geïnformeerd over deze dingen om de voordelen die de ze met zich meebrengen voor de portemonnee en de kwaliteit van het leven thuis, ten volle te kunnen benutten. Deze knoppen maken traditionele radiatoren efficiënter en kan de temperatuur niet alleen in elk huis naar wens worden ingesteld, maar ook in elke kamer.

In dit artikel komen enkele fabeltjes aan bod over thermostaatknoppen en over verwarmen in het algemeen. Als die fabeltjes eenmaal de wereld uit zijn geholpen ga je een hele nieuwe manier ervaren van hoe je deze winter je huis warm kunt houden. 

via verbund.com

Advertisement

1. Door de verwarming verder open te draaien wordt hij sneller warm

1. Door de verwarming verder open te draaien wordt hij sneller warm

Ra Boe/Wikipedia

Veel mensen draaien de knop open op het hoogste "vermogen" om het probleem van een koud en weinig knus huis op te lossen. De getallen die staan afgedrukt op de knop hebben niets te maken met de snelheid waarmee het warmer wordt.

Die getallen zijn alleen maar een geheugensteuntje voor de gebruiker om te weten op welke stand hij moet staan om de ideale temperatuur te bereiken. Denken dat je de verwarmingskraan dichtdraait als het warm is en hem open als het koud is, daar bespaar je niet mee, integendeel. Het advies is om de ideale stand te vinden waar je verder niks meer aan doet.

Belangrijk ding is dat standje "3" niet altijd voor dezelfde ideale temperatuur zorgt op elke verwarming. De temperatuur is van vele factoren afhankelijk, waaronder de grootte van de radiator, hoeveel ruimte de verwarming heeft en de plaats in het verwarmingssysteem.

Advertisement

2. Als je lang weggaat dan moet je verwarmingen uitzetten

2. Als je lang weggaat dan moet je verwarmingen uitzetten

Coyau/Wikimedia

Deze manier van doen kan flink in de kosten lopen. In de winter kunnen verwarmingsleidingen namelijk bevriezen waardoor de installatie beschadigd raakt. Op thermostaatknoppen zit er echter een symbooltje (een sneeuwvlokje) waarmee deze ongewenste beschadiging kan worden voorkomen. Door de knop op deze stand te zetten worden de verwarmingen zo nu en dan verwarmd tot een minumumtemperatuur die voldoende is om bevriezing te voorkomen.

3. Een graadje extra maakt niet uit

3. Een graadje extra maakt niet uit

CORGI HomePlan/Flickr

En toch wel dus. Volgens experts hakt dit met 6% in op je besparing. Als je de temperatuur instelt in de ruimtes op basis van gebruik dan kan je ook veel meer besparen: als je in de gang bijvoorbeeld 16°C instelt in plaats van 21°C dan kan je de kosten wel tot 24% drukken. Geen zorgen, van het temperatuurverschil zal je niks merken!

4. Gordijnen houden warmte vast

4. Gordijnen houden warmte vast

Ministry of Information Photo Division Photographer/Wikimedia

Dit is iets wat mensen vroeger geloofden toen huizen vol werden gehangen met kleden, tapijten en gordijnen om huizen warm te houden. Wanneer je verwarmingen gebruikt dan zijn gordijnen niet altijd een voordeel. Wanneer ze namelijk over de verwarming heen hangen dan kan de warmte niet in de kamers worden verspreid en wordt de warmte dus tegengehouden.

Verwarmingen moeten altijd vrij zijn van voorwerpen: haal kapstokken, handdoeken, kleren en zelfs radiatorombouwingen weg. Gebruik raamluiken of rolluiken.

5. Het is beter om alleen verwarmingen in te schakelen wanneer je ze nodig hebt

5. Het is beter om alleen verwarmingen in te schakelen wanneer je ze nodig hebt

BMK /Wikimedia

Hoeveel mensen zetten wel niet de verwarming pas aan wanneer dat nodig is en dat dan het hele huis koud blijft 's nachts of wanneer er niemand is? Om de boel te gaan lopen verwarmen als er niemand in huis is heeft zeker geen zin, maar als het op besparen aankomt is het gunstig om niet een te lage temperatuur in te stellen over heel de dag en de verwarming hoger te zetten wanneer dat nodig is. Huizen moeten nooit te koud worden en hier zijn twee redenen waarom:

  1. Het duurt lang voordat muren warm worden en geven dan voortdurend warmte af. Wanneer je verwarmingen aan gaat doen "wanneer je ze nodig hebt" dan gaat een groot deel van de eerste energie al uit naar het alleen maar opwarmen van de muren. Als je echter een gemiddelde temperatuur dan is de warmte die wordt vrijgegeven door de radiatoren direct beschikbaar om de omgeving te verwarmen.

  2. Kou en vocht dragen bij aan schimmelvorming in kamers. Experts raden aan om nooit onder de 15 tot 17°C te gaan zitten.

Nu weet je wat de meest voorkomende fouten zijn die door mensen worden gemaakt wanneer ze 's winters het huis gaan verwarmen. Let erop dat je de verwarming op de juiste manier gebruikt dit jaar en wie weet wat je zal besparen. 

 

Advertisement