Kinderen vroeg naar bed doen is goed voor de mentale gezondheid van ouders zo bevestigen kinderartsen

door Skip

19 Oktober 2018

Kinderen vroeg naar bed doen is goed voor de mentale gezondheid van ouders zo bevestigen kinderartsen
Advertisement

Het is nu wel een bekend gegeven dat ouder zijn ook enkele neveneffecten met zich meebrengt, vooral als het aankomt op neurologisch en psychologisch welzijn. Achter je kinderen aanhollen kan zwaarder vallen dan je vooraf in kan hebben geschat en dat leidt tot een gezinsleven met meer stress. Redding voor deze moeders en vaders komt van een Amerikaans kindergeneeskundig onderzoek waarin een oplossing wordt aangedragen: leg je kinderen vroeg in bed om jezelf die welverdiende rust te gunnen en jezelf even los te koppelen van dit zware werk dat vader en moeder zijn heet.

Advertisement
Alessandro Zangrilli/Wikimedia

Alessandro Zangrilli/Wikimedia

Volgens het onderzoek uitgevoerd door de U.S. National Sleep Foundation, de nonprofit-instelling waar ze zich bezighouden met slaapproblemen zijn ouders die hun kinderen direct na het eten naar bed laten gaan omstreeks 20.30 een stuk rustiger in hun hoofd. Ook kinderen hebben er baat bij. De kleintjes leven rustiger en gezonder als zij vroeg en lang genoeg gaan slapen. Kinderen in de leeftijd van 3 tot 5 jaar zouden 10 tot 13 uur moeten slapen en kinderen tussen de 6 en 16 jaar 9 tot 11 uur.

Amerikaanse kinderarts geeft deze stelling meer body en zegt dat melatonine – het hormoon dat het lichaam signaleert wanneer we moeten opstaan en gaan slapen – bij kinderen juist piekt rond 20.00. Gedurende deze fasen kunnen kinderen makkelijker slaap vatten en een goede nachtrust krijgen.

In het licht van al deze dingen die goed zijn, zouden ouders vooral echt ervoor moeten zorgen dat kinderen aan gezonde beweging hebben gedaan in de buitenlucht overdag en dat ze niet met beeldschermen in de weer zijn na 19.00 uur. Dit is zeker het moeilijkste gedeelte gezien de enorme groei van de virtuele wereld. Als dit is geregeld dan is het noodzakelijk dat kinderen gezond eten en dan zo dat hun dieet gebalanceerd is zodat ze niet met een blok in de maag gaan slapen. Belangrijk is om hen na het eten te laten ontspannen, misschien met muziek op een laag volume en zwak licht zodat ze sneller slaperig worden. Vergeet nooit om ze, voordat je ze in bed legt lekker in bad te laten gaan of te laten douchen en hun tanden te laten poetsen. Laat ze je bovendien altijd over hun dag vertellen, knuffel hen en lees hen een lekker verhaaltje voor.

Deze paar eenvoudige stappen moeten voor ouders en kinderen echt vaste prik worden zodat iedereen rustiger en met minder stress thuis leven kan.

Bron:

Advertisement