Waarom je altijd sokken zou moeten gaan dragen als je gaat slapen... volgens wetenschappers

door Skip

23 Oktober 2018

Waarom je altijd sokken zou moeten gaan dragen als je gaat slapen... volgens wetenschappers
Advertisement

Als we problemen hebben met slapen 's nachts dan zouden we het probleem misschien moeten zoeken bij onze voeten. Vaak hebben we last van slapeloosheid of slapen we niet voldoende omdat we te koude handen of voeten hebben. Het lijkt misschien vreemd maar er is echt een verband tussen koude ledematen en slapen. Onderzoekers van het Slaaplaboratorium in Bazel Zwitserland hebben dat aangetoond met een onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke blad "Nature."

via researchgate.net

Advertisement
Oddman47/Wikimedia

Oddman47/Wikimedia

De studie laat zien dat een van de mogelijke oorzaken van slapeloosheid juist moet worden gezocht in de temperatuur van handen en voeten: des te kouder ze zijn, des te meer het lichaam in actie moet komen om weer warm te worden en kunnen we niet in slaap vallen. Hoe warmer, des te sneller val je in slaap. De reden daarvoor moet worden gezocht in het uitzetten en krimpen van bloedvaten. Door de warmte zetten bloedvaten uit en komt de warmte in heel het lichaam. Als het lijf eenmaal de ideale temperatuur heeft bereikt dan koelt het sneller af en is dit gunstig voor de aanmaak van melatonine, het hormoon dat ons slaperigheidsgevoel reguleert. Wanneer het koud is dan zijn bloedvaten dan zijn bloedvaten ineengekrompen en dan komt die warmte niet door die we nodig hebben om goed te slapen.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

Het is dus belangrijk dat onze voeten warm zijn als we willen gaan slapen. Als je echter geen sokken aan wilt trekken dan zijn er ook enkele alternatieve oplossingen zoals bijvoorbeeld meer dekens op bed leggen, 's avonds warme pantoffels dragen of een warme kruik tussen je voeten leggen voordat je gaat slapen. Waar je ook voor kiest, het is belangrijk om je voeten lekker warm te houden zodat je lekker tot rust kan komen.

Advertisement