Kinderen van rokers roken passief tussen de 60 en 150 sigaretten per jaar mee

door Skip

05 November 2018

Kinderen van rokers roken passief tussen de 60 en 150 sigaretten per jaar mee
Advertisement

Kinderen die ouders in huis hebben die roken hebben meer last van klachten die te maken hebben met de luchtwegen en worden zij het vaakst in het ziekenhuis opgenomen omdat zij te veel blootstaan aan de passieve rook van de mensen thuis. In het onderzoek wordt er geschat dat kinderen die de rook van hun ouders inademen jaarlijks een hoeveelheid nicotine binnenkrijgt die gelijkstaat aan 60-150 sigaretten. Bovendien rookt een op de vijf zwangere vrouwen tijdens hun zwangerschap. Het onderzoek met deze zorgwekkende cijfers komt van Spaanse bodem en is dit uitgevoerd door het Spaanse Genootschap voor Longziekten en Hart-longchirurgie (SEPAR).

via separ.es

Advertisement
 Tomasz Sienicki/Wikimedia Commons

Tomasz Sienicki/Wikimedia Commons

In het onderzoek, dat overigens gepubliceerd is in het blad "Smoking Area" gaat het over het blootstaan van kinderen aan tabaksrook en wat eruit naar voren komt baart de onderzoekers behoorlijk zorgen. Kinderen zijn namelijk veel gevoeliger voor nicotine vanwege hun lichaamsbouw en gewicht, dat natuurlijk minder is dan een volwassene. Bovendien brengen zij veel meer tijd thuis door (ongeveer 60 en 80%). Daat werkt het opkomen van ontstekingen in de luchtwegen, KNO-problemen en problemen die te maken hebben met astma.

Advertisement
Vimeo - Cigarette and Children

Vimeo - Cigarette and Children

Interessante cijfers (om van te schrikken) zijn er uit een analyse van een groep van 150 kinderen gekomen: 43,3% van hen bleek passief mee te roken met ouders of met huishoudhulpen, bovendien gaf 19% van de moeders aan dat ze rookten, ook tijdens de zwangerschap. Het onderzoek heeft ook laten zien dat deze kinderen vaker bij de dokter zitten door hun longklachten dan kinderen die niet blootstaan aan tabaksrook. Het aantal gevallen van bronchitis is behoorlijk gestegen.

De medici die dit onderzoek hebben verricht denken dat ouders informeren en bewustmaken van de ernstige gevolgen van passief meeroken voor hun kinderen de enige manier is om dit probleem in te dammen.

Advertisement