Een kwartiertje per dag "alleen zijn" per dag is goed voor je mentale gezondheid - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Een kwartiertje per dag "alleen zijn"…
Een vrouw legt elegant het zwijgen op aan degenen die haar verwijten dat ze een echtgenoot heeft die te knap is voor haar lichaam Wetenschappers hebben misschien ontdekt hoe ze de kennis in een menselijk brein kunnen “uploaden”, zoals in de film Matrix

Een kwartiertje per dag "alleen zijn" per dag is goed voor je mentale gezondheid

Advertisement

Het lijkt misschien vreemd, maar 15 minuten even helemaal alleen zijn kan je alleen maar goed doen, met name wat je mentale welbevinden betreft. Volgens een recent onderzoek dat door onderzoekers van de Rochester-universiteit in New York is verricht, helpen die paar minuten je te relaxen, negatieve gedachten te verjagen en stress te verminderen. Hun onderzoek is gepubliceerd in het vakblad "Personality and Social Psychology Bulletin."

foto: pixnio

Aan een eerste groep bestaande uit 114 volwassenen werd gevraagd zich 15 minuten af te zonderen nadat ze een gesprek hadden gevoerd. Onderzoekers zagen dat mensen die deze tijd benutten minder woede en opwinding lieten zien dan mensen die zichzelf niet dit kwartiertje gunden.

Bij een tweede groep, bestaande uit 100 mensen zagen de onderzoekers echter dat wat je in dat kwartiertje doet, (lezen, mediteren, koken) helemaal geen rol speelt in hoe je je uiteindelijk vanbinnen voelt.

Het team van vorsers heeft aan een derde groep van 173 mensen gevraagd een kwartiertje per dag te pakken een week lang, maar dat de week erna niet te doen. Het resultaat? Minder stress en minder negatieve buien, meer ontspanning en een groter gevoel van innerlijke vrede.

De studie laat dus zien dat wanneer je uit eigen keuze alleen bent en wanneer je niet door andere mensen wordt gedwongen om alleen te zijn, dat je afzonderen dan lang nog niet zo negatief is als het misschien lijkt. Een paar momentjes voor jezelf is niet alleen goed voor je hoofd, het draagt ook bij aan een betere beleving van je zij het wat chaotische, maar wel noodzakelijke deelname aan de maatschappij. 

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt