Een jongen eet een slak en 8 jaar later is hij dood. Hoe kan dat?

door Skip

07 November 2018

Een jongen eet een slak en 8 jaar later is hij dood. Hoe kan dat?
Advertisement

Het verhaal van Sam Ballard is een van de vele verhalen waar een stunt onder vrienden iemands leven compleet verandert. Sam speelde in een jeugdrugbyteam, en toen hij twintig was slikte hij een levende slak in omdat hij een weddenschap met vrienden wilde winnen. Het voorval kreeg echter een tragische nasleep. De jongen raakte eerst verlamd tot aan zijn hoofd, kon niet spreken vanwege ernstige neurologische schade en stierf vervolgens acht jaar later.

Advertisement
pexels.com

pexels.com

Het was niet de slak die Sam doodde, maar de l'Angiostrongylus cantonensis, een parasiet die vaak wordt geassocieerd met deze dieren. De slakken krijgen de longworm bij ratten, zoals deze parasiet ook wel bekendstaat, doorgaans binnen via muizenkeutels waar de larven in zitten.  

Deze parasiet veroorzaakt bij mensen een bacteriële meningitis ook wel een eosinofiele meningitis genoemd. De ziekte openbaart zich met bijbehorende symptomen zoals misselijkheid, braken, spierzwakte, buikkrampen, ernstige hoofdpijn en een stijve nek. Sam werd enkele dagen na de gebeurtenis naar het ziekenhuis gebracht juist omdat hij door deze symptomen was verzwakt. Na de diagnose door doktoren die zagen dat hij was besmet met een parasiet, raakte hij 420 dagen in coma.

Bij zijn ontwaken was hij verlamd tot aan zijn hoofd en had hij grote problemen met communiceren. Hij was iets ouder dan twintig en had 24/7 zorg nodig. Medici legden uit dat de parasiet niet altijd voor complicaties zorgt die zo erg zijn en dat deze ook in sommige gevallen verdwijnen zonder specifieke behandeling.

Sam Ballard leefde zo de laatste acht jaar van zijn leven na een onverstandige keuze te hebben gemaakt toen hij met vrienden was. Artsen verzekeren dat wat de jongen is overkomen een zeldzaam geval betreft, maar zou iedereen wel de gevaren die horen bij slakken moeten kennen.

Indien slakken opgegeten gaan worden moeten ze eerst gekookt worden; ook groente waarmee slakken eventueel in contact is gekomen moet zorgvuldig worden gewassen en indien mogelijk gekookt.

Advertisement