Wetenschappers hebben misschien ontdekt hoe ze de kennis in een menselijk brein kunnen “uploaden”, zoals in de film Matrix

door Skip

09 November 2018

Wetenschappers hebben misschien ontdekt hoe ze de kennis in een menselijk brein kunnen “uploaden”, zoals in de film Matrix
Advertisement

Velen van jullie zullen zich vast wel de beroemde scene uit de cultfilm The Matrix herinneren waar hoofdrolspeler Neo op het punt staat in gevecht te gaan en hij de kennis van vechtkunsten in zijn brein laat stoppen. Binnen no time is het een meester. Onderzoekers van HRL Laboratories uit Californië zeggen dat zij een test hebben gedaan die het versturen van kennis mogelijk zou kunnen gaan maken, zij het dan wel in een beperkte vorm (voor nu dan) dan in de film is te zien. Ook het type experiment doet denken aan een gedeelte uit de film: namelijk het vermogen om een vliegtuig te besturen.

via frontiersin.org

Advertisement
Chris Hope

Chris Hope

Het onderzoek is gepubliceerd in het blad Frontiers in Human Neuroscience. Onderzoekers hebben de elektrische impulsen bestudeerd die in hersenen plaatsvinden van een professionele piloot tijdens het vliegen en hebben ze deze als het ware toegediend aan proefpersonen die geen piloten waren. De resultaten waren ongelofelijk: de proefpersonen die via elektroden op hun hoofd werden gestimuleerd lieten een verbetering zien in hun vliegvaardigheden en leerden zij de technieken 33% efficiënter dan mensen die fopsignalen binnenkregen.

Advertisement
Maxpixel

Maxpixel

Volgens dr Matthew Phillips is dit systeem uniek in de wereld, ook al lijkt het net alsof het uit een sciencefictionfilm is gekomen. Ons brein verandert fysiek gezien als we iets leren en dan in specifieke gebieden. Het systeem is erop gericht om deze gebieden en deze veranderingen in kaart te brengen zodat laatstgenoemde van buitenaf kunnen worden veroorzaakt.

Voorlopig duurt het nog lang voordat we kunnen zeggen dat we kennis kunnen uploaden naar een brein, maar zijn de resultaten wel veelbelovend. Wat dr Phillips betreft is er geen twijfel dat er een toepassing kan worden gevonden voor deze techniek om bijvoorbeeld sneller en doeltreffender iets te leren zoals autorijden, voor een tentamen of misschien zelfs een vreemde taal.

Als je dit ding even op mocht hebben wat zou jij dan als eerste graag willen leren?

Advertisement