Je kan tegenwoordig nog voordat je zwanger wordt uitkiezen welke kleur ogen je kind krijgt

door Skip

22 November 2018

Je kan tegenwoordig nog voordat je zwanger wordt uitkiezen welke kleur ogen je kind krijgt
Advertisement

Toen je in de schoolbanken zat heb je vast wel eens de manier bestudeerd waarop genen van de ene op de andere generatie worden overgedragen en dan met name op wat voor een manier de dominante en recessieve eigenschappen worden verdeeld. Die zijn bepalend voor een aantal fysieke kenmerken die je erft.

Volgens een onderzoek van de Wall Street Journal hebben enkele vruchtbaarheidsklinieken diepgaand onderzoek gedaan naar deze onderwerpen. Dat is zelfs zo ver gegaan dat ze hun cliënten diensten kunnen aanbieden waar je nogal akelig van wordt. Er zijn namelijk klinieken waar toekomstige ouders van tevoren kunnen "kiezen" welke kleur ogen hun baby krijgt.

Advertisement
pxhere

pxhere

Wanneer een embryo wordt ingebracht om een zwangerschap tot stand te laten komen, worden er in ivf-klinieken eerst een reeks testen gedaan om te bepalen of er geen bepaalde aandoeningen zijn. Pas dan wordt de embryo geïmplanteerd. Het is echter met zo'n procedure mogelijk om een goede schatting te kunnen maken van welke kleur ogen het kind zal ontwikkelen.

Anders gezegd, zullen uit de verschillende eitjes die worden gekozen om te bevructen niet alleen het gezondste eitje gekozen worden, maar ook het eitje dat aan bepaalde fysieke eigenschappen zal voldoen. Als vader en moeder al tien generaties lang donkere ogen hebben dan is het zeer onwaarschijnlijk dat een van de embryo's lichte ogen zal hebben. Maar als we even aannemen dat een van de twee ouders blauwe ogen heeft, dan zal er in de kliniek worden geprobeerd om alleen de embryo in te brengen die de juiste combinatie weer heeft voor blauwe ogen.

Advertisement
pxhere

pxhere

Het hoeft niet te worden gezegd dat je door dergelijke dingen te doen je in een zeer schimmig gebied begeeft. Na de kleur ogen zou zo er zo maar eens een overstap kunnen worden gemaakt naar andere fysieke eigenschappen (denk bijvoorbeeld aan lengte, geslacht en intelligentie), totdat het uiteindelijk mogelijk wordt om vooraf te bepalen hoe je kind er uit gaat zien en je alleen de eigenschappen die je het mooist vindt, met elkaar combineert.

Is dit vooruitgang of een dystopie?  

Advertisement