Hoe je de teleurstelling beteugelt van kinderen die niet alle cadeaus van de Kerstman hebben gekregen waar ze om hadden gevraagd

door Skip

18 December 2018

Hoe je de teleurstelling beteugelt van kinderen die niet alle cadeaus van de Kerstman hebben gekregen waar ze om hadden gevraagd
Advertisement

Ook dit jaar komt het kerstfeest er weer aan en laten kinderen aan hun ouders weten wat ze willen krijgen van de Kerstman. De lijst zal jammer genoeg vaak te lang en te duur zijn, mede veroorzaakt door de reclames die plots tussen tekenfilms door komen of door trends die "toevallig" opkomen zo vlak voor kerst.

Ouders hebben het gevoel in een uitzichtloze situatie te zitten. Moet je enerzijds het geld uitgeven aan duur speelgoed dat maar kort meegaat (het is bekend dat kinderen snel uitgekeken op iets raken), of moet je het anderzijds riskeren om niet aan hun verwachtingen te voldoen? Als het je een onmogelijke klus lijkt om hen te laten accepteren dat alle cadeau's krijgen er niet in zit, niet per se omdat er geen geld is, dan zijn er wel een paar trucs waarmee je het schrijven van de brief aan de kerstman op een constructieve manier kunt aanpakken.

Advertisement
maxpixel.net

maxpixel.net

Kerst is de uitgelezen tijd van het jaar om kinderen te leren wat waardevol is en dat er aan dit feest veel mooiere kanten zitten dan alleen maar cadeautjes krijgen. We zouden hen in moeten laten zien dat het niet zeker is of de Kerstman al hun wensen zal vervullen, maar we moeten hen ook de juiste tools geven om met de al dan niet normale frustratie om te gaan die deze mededeling waarschijnlijk zal opleveren.

Als ouder zou je je kind natuurlijk altijd gelukkig willen maken, maar het is belangrijk te weten dat het geluk van kinderen niets te maken heeft met hoe veel cadeautjes ze krijgen. Sterker nog, het is zelfs waarschijnlijker dat te veel cadeautjes negatieve effecten heeft. Het te grote aanbod van prikkels bijvoorbeeld zorgt er misschien voor dat kinderen niet enthousiast worden voor iets in het bijzonder, dat ze niet genieten van de cadeautjes. Daarnaast neemt hun frustratie waarschijnlijk ook toe omdat er niet aan hun wensen is voldaan.

Er zijn een aantal dingen die je samen met je kind vooraf aan kerst kunt doen om te voorkomen dat "Ik heb niet gekregen van de Kerstman wat ik wilde" het mantra wordt.

Advertisement

Wat een kind nog allemaal meer kan leren van een brief schrijven aan de Kerstman dan alleen een lijstje met cadeaus maken.

Wat een kind nog allemaal meer kan leren van een brief schrijven aan de Kerstman dan alleen een lijstje met cadeaus maken.

maxpixel.net

 1. Schrijf de brief samen.
  Ouders zouden kinderen die de Kerstman een brief willen schrijven moeten bijstaan, hen helpen bij het beslissen wat ze nou echt willen hebben en bij het weglaten van alle wensen die voort zijn gekomen uit andere gevoelens (zoals jaloezie bijvoorbeeld).

 2. Laat ze één brief schrijven.
  Doorgaans vragen familieleden aan kinderen om de Kerstman een brief te schrijven, in de overtuiging dat ze bijdrage leveren aan het in stand houden van een traditie. Wanneer je echter aan kinderen de mogelijkheid laat om meer dan een brief te schrijven, dan vervalt het uiteindelijke doel om ze te leren schiften en prioriteiten te stellen.

 3. Leer ze een aantal dingen te kiezen.
  We kunnen kinderen niet leren dat de Kerstman hen niet alles zal geven wat hun hartje begeert omdat er in het echte leven niet zoiets bestaat dat lijkt op de Kerstman die bereid is om aan alle wensen tegemoet te komen. Als een kind een hele waslijst aan speelgoed heeft, kunnen we het aanmoedigen om datgene uit te kiezen wat het nou het liefste wil hebben en het te troosten met het feit dat er, over een heel jaar gezien, zeker meerdere momenten zullen zijn voor die andere cadeaus.

 4. Bepaal regels en stel grenzen.
  Kinderen hebben regels nodig om te weten wat de grenzen zijn die worden opgelegd door de maatschappij. Voor kerst kan je beslissen dat ze van elke "kerstman" een cadeau krijgen, dus van opa en oma, eentje van oom en tante... zo zullen kinderen meer aandacht hebben voor het cadeau dat ze van familieleden krijgen.

 5. Leer hen dankbaar te zijn.
  De woorden "dank je wel" krijgen een grote waarde ten tijde van de feestdagen, wanneer kinderen doorgaans veel opgewondener zijn om het feit dat ze cadeautjes krijgen. De magie en de drukte van het feest mag niet de boventoon voeren boven goede manieren. Kinderen moeten inzien hoe mooi het is om iets te krijgen, los van of ze krijgen wat ze wilden hebben, want het laat zien dat iemand tijd erin heeft gestoken en erover heeft nagedacht. Eventuele klachten en frustraties kunnen worden uitgesteld naar een later moment, wanneer er genoeg rust is om het kind te helpen hiermee om te gaan.

En dan nog als laatste: voordat je kinderen op schijnbaar kille manier ervan wilt weerhouden om te veel cadeautjes te vragen, zou je als ouder eerst zelf de filosofie van "weinig maar waardevol" moeten omarmen. Dat kan je doen door dit idee in meerdere situaties uit te dragen. Zo leren kinderen te genieten van al het moois van de feestdagen, dat natuurlijk veel meer is dan de zucht naar cadeautjes.

Advertisement