7 dingen waarvan je niet wist dat een hond die bij jou kan opmerken

door Skip

20 November 2018

7 dingen waarvan je niet wist dat een hond die bij jou kan opmerken
Advertisement

Honden zijn veel meer dan alleen gezelschapsdieren. Ze nemen actief deel aan ons leven en pikken er vaak dingen van op die wij niet zien. Dat gaat veelal dan om een verandering van geur (reukzin is bij honden sowieso heel goed ontwikkeld). Wat een op handen zijnde aardbeving of een zwangerschap betreft worden er niet te herkennen signalen afgegeven van tevoren, maar honden pikken die wel op. Kom erachter wat ze allemaal kunnen ruiken en hoe die dingen van belang kunnen zijn in ons leven.

Advertisement

1. Plotse veranderingen in de suikerspiegel

1. Plotse veranderingen in de suikerspiegel

picryl.com

Blijkbaar vindt er bij een sterke schommeling in de suikerspiegel ook een verandering van geur in het lichaam plaats die honden kunnen ruiken/ Deze vaardigheid wordt benut om te zorgen dat mensen met diabetes een "arts" op vier poten hebben die hen waarschuwt wanneer de suikerspiegel plots daalt, nog voordat mensen dat zelf in de gaten hebben.

Advertisement

2. Epileptische aanvallen

2. Epileptische aanvallen

pexels.com

Bij mensen met epilepsie blijken honden echt superhelden te zijn. Zij kunnen namelijk waarschuwen als er een epileptisch insult op handen is (wel 45 minuten van tevoren!) Het vermoeden neemt toe wanneer er doorgaans een onmerkbare verandering in lichaamsgeur optreedt die honden desondanks kunnen oppikken.

Doorgaans eisen de honden die getraind zijn op het helpen van hun baasje met epilepsie hun aandacht op door te blaffen een speeltje te brengen of gaan ze hulp zoeken als diegene buiten bewustzijn raakt.

3. Kanker

3. Kanker

pexels.com

Wanneer kanker begint te woekeren in het lichaam wordt er een eiwit aangemaakt dat door de neus van een hond kan worden geroken. Wetenschappers hebben gezien dat honden een afwijking in de adem van iemand met longkanker kan bespeuren of in de urine van iemand die blaaskanker heeft of prostaatkanker. Wetenschappers doen op dit moment onderzoek naar dit vermogen van honden om diagnosesystemen te ontwikkelen waarbij er niets in het lichaam hoeft te worden ingebracht.

4. Wie iemand is

4. Wie iemand is

pexels.com

Honden herkennen iemand niet zo zeer aan hoe iemand eruitziet, maar aan zijn of haar geur. Iedereen heeft een hele specifieke geur die verschilt van andere geuren. Voor honden is dat net als een vingerafdruk. Daarom worden honden vaak ingezet door politie-eenheden bij zoektochten naar vermiste mensen, te beginnen bij een kledingstuk.

5. Welke banden we hebben met andere mensen

5. Welke banden we hebben met andere mensen

pexels.com

Tijdens een experiment is er waargenomen hoe de reactie van honden afhangt van of iemand zich goed of slecht gedraagt naar de eigenaar toe. Honden waren met name wantrouwend naar mensen die toen hun baasje in een noodsituatie zat, niet hadden geholpen en waren zij vriendelijk naar mensen die oprecht naar hun baasje waren.

Advertisement

6. Zwangerschap

6. Zwangerschap

pexels.com

Hormonale veranderingen die het vrouwelijk lichaam tegemoet gaat die in verwachting is kunnen de neus van een hond niet ontgaan. Het is niet helemaal duidelijk of de vrijkomende geur genoeg is voor honden om te weten dat vrouwen zwanger zijn, maar er zijn veel vrouwen die zeggen dat honden anders doen naar hen, alsof ze geroken hebben dat er nieuw leven groeit.

7. Een aardbeving die op stapel staat of een orkaan of andere intense fenomenen

7. Een aardbeving die op stapel staat of een orkaan of andere intense fenomenen

pexels.com

Dat honden, en dieren in het algemeen veel beter kunnen ruiken dat er veranderingen in de lucht hangen is algemeen bekend. Bij het naderen van een bepaald nutuurverschijnsel, of dat nou een aardbeving is of een orkaan, ruiken honden geuren die daar aan vooraf gaan. Slechts enkelen interpreteren deze signalen op een juiste manier en waarschuwen dan door ongebruikelijk onrustig te zijn of door te vluchten naar een veilige plaats.

Advertisement