Uit onderzoek blijkt dat hoe slimmer een vrouw is, des te minder zij de behoefte voelt om moeder te willen worden

door Skip

22 November 2018

Uit onderzoek blijkt dat hoe slimmer een vrouw is, des te minder zij de behoefte voelt om moeder te willen worden
Advertisement

Ieder mens staat in zijn leven voor de keuze om wel of geen kinderen te willen. Vroeg of laat moet je rekening houden met wat er in het verschiet ligt voor je, met de druk die je vanuit je familie krijgt of met de ouderschapswens van je partner. De beslissing om een kind te willen brengt vele verantwoordelijkheden met zich mee, maar natuurlijk ook veel vreugde. Daarom mag je zo'n beslissing zeker niet lichtvaardig nemen.

De onderzoeker Satoshi Kanazawa, werkzaam bij de London School of Economics heeft echter laten zien dat er nog een ander aspect meespeelt in deze beslissing, namelijk je IQ. Het lijkt erop dat intelligentie en de wens tot het krijgen van kinderen omgekeerd evenredig met elkaar verbonden zijn.

via telegraph.co.uk

Advertisement
Max Pixel

Max Pixel

Door de vele data te analyseren van het Britse landelijke onderzoek naar de ontwikkeling van het kind kwam de onderzoeker tot bijzondere conclusie die hij daarna in zijn boek "The Intelligence Paradox" (De intelligentieparadox) heeft verwerkt: als het IQ van een vrouw toeneemt dan zou haar "drang" om kinderen te willen, afnemen.

De keuze om geen nageslacht te willen zou vanuit een biologisch perspectief zeer "onnatuurlijk" zijn. Kinderen krijgen is de belangrijkste waarde die bepalend is in de keuzes die wezens maken. Met andere woorden, geen enkel dier in de natuur zou ervoor kiezen om zich niet voort te planten.

Advertisement

Waar komt dit verschil tussen kinderwens en intelligentie dan door?

Waar komt dit verschil tussen kinderwens en intelligentie dan door?

De eerste verklaring die Kanazawa geeft, heeft met doorontwikkeling te maken: als je slimmer wordt, ga je steeds meer vraagtekens zetten bij de traditionele waarden. Je gaat je meer op grotere doelen en op uitdagingen richten die je intellect op de proef stellen dan dat je je op je hart richt. En om eerlijk te zijn zien we daar helemaal niets slechts in.

David Shankbone/Wikimedia Commons

David Shankbone/Wikimedia Commons

Naast deze op evolutie gebaseerde uitleg is er ook nog een verklaring die meer met geld en de maatschappij te maken heeft. In veel landen beleven vrouwen het moederschap als een straf voor hun carrière. Een vrouw die veel heeft geïnvesteerd in haar opleiding en die een veelbelovende carrière heeft opgestart ziet het moederschap als een tegenslag op haar pad. Als veel overheden zich zouden inspannen om ervoor te zorgen dat vrouwen niet hoeven te kiezen tussen moederschap en carrière, dan zouden veel vrouwen besluiten om met meer rust aan deze ervaring te beginnen.

Advertisement