Twee Engelse verdwenen dorpen zijn weer tevoorschijn gekomen door een zakkend waterpeil - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Twee Engelse verdwenen dorpen zijn weer…
Op deze 20 microscoopfoto's zie je het menselijk lichaam beter dan in welk biologieboek dan ook 26 dingen die je in Japan tegen kunt komen waardoor het een land is als geen ander land ter wereld

Twee Engelse verdwenen dorpen zijn weer tevoorschijn gekomen door een zakkend waterpeil

Door Skip Tromp de Haas
3.675
Advertisement

De zomer van 2018 had tot gevolg dat de waterstand aanzienlijk daalde in het Ladybower-waterreservoir in Engeland. Daardoor werden de twee dorpen Derwent en Ashopton weer zichtbaar, beide halverwege de 20ste eeuw verwoest en onder water gezet zodat het Ladybowerreservoir kon worden aangelegd. Vele deskundigen snelden zich ernaartoe om de dorpen te bekijken voordat deze opnieuw onzichtbaar zullen worden door de regen die regelmatig valt in de herfst en winter.

Het Ladybowerreservoir bevindt zich in de Derwentvallei en werd tussen 1935 en 1943 aangelegd om in de stijgende waterbehoefte te voorzien van steden, die sterk in uitbreiding waren.

Voordat het zover kwam, werd het water uit Derwent gehaald, dat om het eigen reservoir was heengebouwd. In de tweede helft van de 19e eeuw maakte het dorp zo'n bloeiperiode door dat de eerste kapel er werd gebouwd.

Advertisement

Van de twee dorpen was Ashopton het grootste, woonden er ongeveer 100 mensen en was het niet ver van Derwent vandaan. Toen werd besloten dat het Ladybowerreservoir zou worden aangelegd veranderde het leven deze mensen voorgoed. Rond 1940 werden de inwoners geëvacueerd in beide dorpen en werden deze laatsten gesloopt zodat er ruimte kon komen voor het kunstmatig aangelegde waterreservoir.

Nadat Derwent en Ashopton eenmaal waren gesloopt werd de vallei onder water gezet en verdwenen de ruïnes onder water. Het laatste gebouw dat onder water verdween in Derwent was de kapel met z'n toren, die om veiligheidsredenen werd gesloopt in 1947. 

Terwijl de dam werd gebouwd, werd Birchinlee, een klein tijdelijk dorpje gebouwd om arbeiders en hun gezinnen in onder te brengen. De gebouwen daar waren vooral opgetrokken uit metaal en hout zodat ze ook makkelijk weer konden worden afgebroken. Het dorpje werd opgeruimd toen het werk aan het reservoir klaar was en is een paadje het enige wat daar nu nog van overblijft.

Advertisement

Het komt zelden voor dat de ruïnes van Derwent en Ashopton zijn te zien. Het was in 1995 voor het laatst dat het waterpeil zo laag is gezakt, al schijnt het wel zo te zijn dat een aantal toeristen een paar jaar daarna wat restanten van de twee dorpen hebben gezien.

Water herbergt altijd een gedeelte van het verleden, ook in Nederland zijn we bekend met dorpen die waren verzwolgen door de zee, zoals in Zeeland, waar ook nog vele restanten in de grond zijn verborgen die al dan niet zijn ontdekt.  

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt