De kaalslag in het Amazoneregenwoud heeft in 2018 een record bereikt: in 7 maanden zijn er miljarden bomen gekapt

door Skip

21 December 2018

De kaalslag in het Amazoneregenwoud heeft in 2018 een record bereikt: in 7 maanden zijn er miljarden bomen gekapt
Advertisement

2018 was een zwart jaar voor het Amazoneregenwoud of beter gezegd, voor wat er nog over is van de groene long van deze planeet. Er is 7.900 vierkante kilometer aan groen verloren gegaan in het gebied, dat staat gelijk aan 1 miljard en 185 miljoen bomen, oftewel 987.500 voetbalvelden, volgens de schatting die is gedaan door het klimaatobservatorium van Brazilië samen met Greenpeace. Een alarmkreet waarmee illegale ontbossing wordt aangekaart en het ernaar uitziet dat de situatie de komende jaren zal verslechteren.

Advertisement
De kaalslag in het Amazoneregenwoud heeft in 2018 een record bereikt: in 7 maanden zijn er miljarden bomen gekapt - 1

Volgens het Braziliaans klimaatobservatorium en Greenpeace heeft het Amazoneregenwoud binnen zeer korte tijd een heel groot gebied verloren, 7.900 vierkante kilometer. Dat is vergeleken met vorig jaar, een stijging van het aantal gekapte bomen van meer dan 13,7%.

Aan de basis hiervan zou een heel hecht illegaal netwerk staan, in combinatie met een milieubeleid dat ongehinderd gevoerd wordt door staten als Pará en Mato Grosso, betrokken bij een bloeiende productie van soja. Er zou naast dit ook nog een andere factor meespelen: boeren die uitbreiden omdat ze heel graag grondstoffen willen hebben. De Braziliaanse regering heeft dit in de afgelopen jaren niet onder controle kunnen houden, en er is nu de vrees dat dit met de jaren erger kan gaan worden.

De ontbossing van het Amazonegebied is niet iets wat alleen maar Brazilië of Zuid-Amerika in het algemeen aangaat. De jungle is namelijk de groene long van deze wereld, die voor een groot deel van de verwerking van CO2 zorgt. De jungle is een broedplaats voor levende wezens, waarvan we een deel nog niet eens kennen. De bomenkap is een factor die onmogelijk los is te zien van de opwarming van de aarde die nu plaatsvindt.

Vergeleken met begin deze eeuw, toen er echt gewetenloos bomen werden gekapt, is de situatie er nu wel beter op geworden, maar nog niet voldoende om op de lauweren te mogen rusten. We hebben het Amazoneregenwoud, net als alle andere belangrijke gebieden op aarde nodig als willen we overleven.

Advertisement