De grootste boom ter wereld wordt bedreigd door brand: brandweerlieden wikkelen hem in vuurvaste dekens

Janine image
door Janine

22 September 2021

De grootste boom ter wereld wordt bedreigd door brand: brandweerlieden wikkelen hem in vuurvaste dekens
Advertisement

Dit is geen gemakkelijke tijd voor General Sherman. Integendeel, deze gigantische Amerikaanse boom is waarschijnlijk nog nooit zo in gevaar geweest zoals in september 2021. De verschrikkelijke branden die in Californië hele natuurgebieden van onschatbaar belang dreigen te verwoesten, zijn in feite gevaarlijk dicht bij de boom gekomen die, vanwege zijn volume, wordt beschouwd als de grootste ter wereld.

Deze imposante sequoia bevindt zich in het Giant Forest of Sequoia National Park en is met zijn 83,8 meter hoogte en meer dan 2300 jaar oud een echt monument, een symbool dat niet door de vlammen mag worden beschadigd. Om deze reden omvatten de inspanningen om het te beschermen door de brandweerlieden een hele reeks maatregelen die erop gericht zijn om op elke manier te voorkomen dat de branden het bereiken. En als we “op elke manier” schrijven, bedoelen we ook de mogelijkheid om de sequoia in een vuurvaste deken te wikkelen, net zoals we doen voor mensen en constructies in gevaar.

via BBC

Advertisement
Sequoia and Kings Canyon National Parks/Facebook

Sequoia and Kings Canyon National Parks/Facebook

Wanhopige situaties vereisen elke vorm van poging om het ergste te voorkomen. De rangers en brandweerlieden in Californië zijn zich hier terdege van bewust en proberen ervoor te zorgen dat General Sherman een icoon kan blijven van de lokale en wereldnatuur.

Ontstaan ​​door bliksem, verspreidden de verschrikkelijke branden zich met verrassende snelheid in verschillende gebieden en bereikten snel niet alleen het Giant Forest of Sequoia National Park, maar ook King's Canyon National Park. De snelheid van uitbreiding van de branden is zeer hoog en ondanks de inspanningen om ze te bestrijden, lijkt het erop dat de brand zich niet wil terugtrekken.

Advertisement
Sequoia and Kings Canyon National Parks/Facebook

Sequoia and Kings Canyon National Parks/Facebook

Daarom gingen de gedachten van de lokale autoriteiten meteen uit naar de kostbare bomen die worden bewaard in het nationale park waar ook General Sherman staat. Deze prachtige sequoia wordt qua volume beschouwd als het grootste levende organisme, met 1487 kubieke meter en een geschat gewicht van ongeveer 1900 ton.

Wanhopig om de massieve sequoia te redden, bedachten rangers om de basis te bedekken met een vuurvaste aluminium deken, het soort dat doorgaans wordt gebruikt in noodsituaties en dat speciaal is ontworpen om de hitte van het vuur te weerstaan. In werkelijkheid is het, gezien de grootte van de boom, een kwestie van meerdere dekens die voor dit doel worden gebruikt, eromheen gewikkeld om een ​​omhulsel te vormen die hem kan beschermen.

Samartur/Wikimedia

Samartur/Wikimedia

Dus, net als iemand in nood, staat General Sherman centraal bij extreme reddingspogingen. "Het vuur blijft zich in alle richtingen uitbreiden - zeiden de autoriteiten in het gebied - de teams bereiden het bos voor door de brandstoffen te verwijderen en de omhulsels op enkele van de meest iconische bomen aan te brengen".

In het verleden waren deze “dekens”, opnieuw volgens wat de politie meldde, nuttig om zowel vegetatie als kunstmatige constructies te beschermen. We kunnen alleen maar hopen dat dit het geval is, en dat General Sherman het bos nog heel, heel lang kan blijven domineren.

Advertisement