Er is een een 3D-scanner ontworpen die het hele menselijk lichaam reproduceert: de eerste beelden verbazen ook onderzoekers - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Er is een een 3D-scanner ontworpen die…
10 feiten die laten zien hoe ons lichaam een complex en mysterieus systeem is Een Engels bedrijf verkoopt halve kerstbomen voor mensen met ondeugende huisdieren

Er is een een 3D-scanner ontworpen die het hele menselijk lichaam reproduceert: de eerste beelden verbazen ook onderzoekers

1.228
Advertisement

Het menselijk lichaam is, ondanks duizenden jaren verkend te zijn, nog altijd een gedeeltelijk onbekende wereld. Hoewel we veel van de procedures kennen die het functioneren ervan reguleren, zijn er velen in de bestuderingsfase. De technologie speelt duidelijk een sleutelrol in dit proces, waardoor het dingen kan bereiken waar het tot een paar jaar geleden ondenkbaar leek.

In dit opzicht hebben onderzoekers van de University of California Davis een enorme stap voorwaarts gemaakt door een 3D-scanner te ontwikkelen die een "science-fiction"-afbeelding van het menselijk lichaam mogelijk maakt.

Na 13 jaar werk hebben de onderzoekers Explorer ontwikkeld, een scanner die positron-emissie (PET) combineert met röntgenstraling: de eerste resultaten hebben zelfs de makers zelf verbaasd.

De verwachtingen waren erg hoog: drie jaar geleden ontving het team meer dan $15 miljoen van het Amerikaanse gezondheidszorgsysteem om aan dit project te werken. Op dat moment had de radioloog Ramsey Badawi, woordvoerder van de groep, beloofd dat deze uitvinding vergelijkbaar zou zijn geweest met de Hubble-ruimtetelescoop. Heeft het aan de verwachtingen voldaan? Blijkbaar wel.

 

De machine is zeer efficiënt: het lukt om het lichaam in 20/30 seconden te scannen, met een stralingshoeveelheid van 40 keer lager dan normale positronscanners (PET). Dit maakt het bruikbaar in veel situaties, omdat het juist het stralingsniveau is dat artsen vaak afhoudt van het gebruik van dergelijke technologieën.

Explorer zal nuttig zijn op elk gebied van de geneeskunde. We zullen kennis hebben van de bloedsomloop die niet te vergelijken is met de hedendaagse, omdat we kunnen zien hoe bloed in elk weefsel stroomt. Het zal zeker op grote schaal worden gebruikt bij de studie van tumoren en ziekten die ontstekingen, infecties of andere aandoeningen in het lichaam veroorzaken. Bovendien zullen wetenschappers in staat zijn om de manier waarop speciale medicijnen zich in het lichaam verspreiden met uiterste nauwkeurigheid te "volgen".

Volgens de onderzoekers is de superscanner rond juni 2019 klaar voor gebruik. In de onderstaande video kun je een idee krijgen van de eerste ongelooflijke beelden die zijn verkregen.

Source:

Bekijk de Video:

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt