10 feiten die laten zien hoe ons lichaam een complex en mysterieus systeem is - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
10 feiten die laten zien hoe ons lichaam…
De Titanic II zal in 2022 opnieuw varen en de oorspronkelijke route volgen Er is een een 3D-scanner ontworpen die het hele menselijk lichaam reproduceert: de eerste beelden verbazen ook onderzoekers

10 feiten die laten zien hoe ons lichaam een complex en mysterieus systeem is

871
Advertisement

Ons lichaam is een structureel perfecte machine, in staat om buitengewone dingen te doen die we soms als vanzelfsprekend beschouwen of die we gewoon negeren. Vandaag weten we hoe het werkt, maar we weten het niet in zijn geheel. Er zijn nog steeds veel dingen die wetenschappers moeten begrijpen over het menselijk lichaam. Zeker, de wetenschap op medisch gebied doet en blijft vooruitgang boeken vanuit dit oogpunt en we hopen op een dag de hele aard ervan te begrijpen. Laten we in de tussentijd enkele factoren ontdekken die ons lichaam tot een complex systeem maken.

1. Zodra baby's worden geboren, hebben ze iets speciaals, dat ze verliezen wanneer ze 3 maanden zijn. Deze karakteristiek is een palmaire reflex die we geërfd hebben van onze voorouders. Zodra apen zijn geboren, hechten ze zich aan de haren van hun moeders.

2. Als we onze bloedvaten in een rechte lijn zouden kunnen trekken, zouden ze minstens 160.000 km lang zijn, meer dan drie keer de aarde rond cirkelen. Terwijl het bloed dat uit het hart wordt gepompt, ongeveer 5,7 miljoen liter gedurende een leven, drie Olympische zwembaden kan vullen.

Advertisement

3. De witte bloedlichaampjes vervullen de belangrijke taak om onszelf tegen ziekte te beschermen. Ons lichaam verwijdert ook oude cellen en kan in enkele seconden miljoenen rode bloedlichaampjes produceren.

4. Soms gebeurt het dat er een kleine hoeveelheid hersenvocht uit onze neus komt. Geplaatst rond de hersenen en vastgehouden door een membraan, ziet het eruit als een heldere vloeistof als het uit de neus komt.

foto: pixabay.com

5. Ons lichaam produceert gemiddeld 1 liter speeksel per dag, 3 liter maagsap en 3,5 liter darmsap, 1 liter gal en 1,5 liter nasaal slijm dat we inslikken zonder het te beseffen.

foto: pexels.com

6. Onze spieren zijn ontwikkeld om tonnen te tillen, maar we gebruiken er vaak heel weinig van en we zijn ons niet bewust van het bestaan van andere spieren.

foto: pexels.com

7. Het kan gebeuren dat ook mannen melk produceren, vooral in situaties waar hormonale onevenwichtigheden optreden als gevolg van ernstige periodes van stress.

foto: maxpixel.net

8. Als we onder water zijn, beschermt ons lichaam ons tegen verdrinking door onze hartslag te vertragen en bloed naar vitale organen te sturen om zuurstof te besparen.

foto: Sarah/flickr

9. Onze hersenen hebben dezelfde opslagcapaciteit als een harde schijf van 2,5 miljoen GB. Op 25-jarige leeftijd bereikt een persoon de piek van geheugenopslag, terwijl hij rond de 50 begint te verminderen.

10. Blijkbaar kan televisiekijken als kind de kleur van onze dromen beïnvloeden. Een studie onthulde dat degenen die het monochroom hadden gezien, dromen in zwart en wit hadden. Wie echter werd geboren met kleurentelevisie, maakt kleurrijke dromen.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt