Door een mysterieuze afwijking verzwakt het aardmagnetisch veld. Wat kan dit voor gevolgen hebben? - Curioctopus.nl
x
Door een mysterieuze afwijking verzwakt…
Werken met een vervelende collega kan je mogelijk uit je slaap houden blijkt uit onderzoek Sporten? Da's altijd goed voor je, maar slechts één vorm gaat veroudering tegen

Door een mysterieuze afwijking verzwakt het aardmagnetisch veld. Wat kan dit voor gevolgen hebben?

29 December 2018 • Door Skip
4.380
Advertisement

Het aardmagnetisch veld is een natuurkundig verschijnsel op aarde dat circa 4 miljard jaar geleden zich voor ging doen. Het is te zien in enkele verschijnselen zoals het Noorderlicht en het is heel belangrijk voor het leven zelf. Het strekt zich namelijk tot duizenden kilometers ver uit in de ruimte en is zodoende de magnetosfeer ontstaan. Dat is een soort elektromagnetisch "schild" dat de aarde beschermt tegen kosmische straling en de geladen deeltjes die de aarde zouden kunnen raken.

Het magnetisch veld is echter niet stabiel; het verandert in de loop der tijd. Door de verschillende fases heen die de aarde heeft doorgemaakt is het meerdere keren gebeurd dat magnetische polen zich omkeerden of dat het maar weinig gescheeld had dat dit was gebeurd. Nu nemen deskundigen aanzienlijke veranderingen waar in de eigenschappen in het aardmagnetisch veld, wat mogelijk ook ingrijpende gevolgen kan hebben.


Sinds minstens 200 jaar is er een gebied op aarde waar het magnetisch veld aanzienlijk minder sterk is vergeleken met de rest van de planeet. Dit wordt de Zuid-Atlantische Anomalie genoemd, een enorme strook waar het aardmagnetisch veld enorm is verzwakt. Een groot gebied met massief gesteente op een diepte van ongeveer 2.900 kilometer diepte onder het continent Afrika, zou verantwoordelijk zijn voor deze verzwakking.

Deze verandering die het magnetisch veld gaandeweg ondergaat zou volgens deskundigen de weg kunnen vrijmaken voor het beruchte omkeren van de magnetische polen, maar vooral ook de aardkorst blootstellen aan zonnewinden en kosmische straling. Deze plek is nu al gevaarlijk voor satellieten om doorheen te gaan. Indien zij niet voldoende worden afgeschermd zouden zij kunnen worden 'gebakken' door de grote hoeveelheid aanwezige kosmische straling.

Op dit moment kunnen wetenschappers niet voorspellen wat de gevolgen zullen zijn van deze veranderingen. In de loop van de gechiedenis vond er 78.000 jaar geleden een omkering van polen plaats en overkwam het de aarde 40.000 jaar geleden bijna. Het enige wat we nu weten is dat het aardmagnetisch veld aan het verschuiven is (de noordelijke pool is van Canada naar Rusland aan het verschuivan) en dat het veld in het Zuid-Atlantische Anomalie nogal snel minder wordt. Het is dus nu alleen maar hopen dat deze veranderingen niet tot situaties leiden die ongunstig zijn voor leven.

Tags: WetenschapRuimte
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt