Finland is het eerste land ter wereld dat alle klassieke schoolvakken heeft afgeschaft

door Skip

03 Januari 2019

Finland is het eerste land ter wereld dat alle klassieke schoolvakken heeft afgeschaft
Advertisement

Wanneer je het hebt over onderwijs en onderwijssystemen dan is Finland al meer dan tien jaar een symbool daarvan. Om aan de top te blijven in dit speciale klassement vonden scholen het nodig om een radicale verandering door te voeren in de manier waarop er wordt onderwezen. Voor het eerst worden traditionele vakken afgeschaft zoals wetenschappelijke vakken, wiskunde of aardrijkskunde, om plaats te maken voor nieuwe lessen gebaseerd op het onderzoeken van "fenomenen."

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Het Finse onderwijssysteem is een van de beste in de wereld volgens de statistieken die elk jaar worden verzameld door de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) via het PISA-programma. Teneinde het schoolsysteem een nieuwe impuls en nieuw leven in te blazen zijn de klassieke vakken en oude leermethodes, enkele jaren geleden afgeschaft om vervolgens te worden vervangen door lessen die zijn gebaseerd op "het onderzoeken van verschijnselen" waar vakken een overlap met elkaar hebben.

Iedereen die werkt in deze sector voelde dat er een wens tot verandering was, en vond men het nodig kinderen voor te bereiden op de moderne maatschappij, leermethodes die gedurende de 20ste eeuw gebruikt zijn ertussenuit halen en die nu als ongeschikt en verouderd worden beschouwd. Maar wat is dan precies het geheim van het Finse onderwijssysteem en waarom is het zo doorontwikkeld?

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Finse scholen worden publiekelijk gefinancierd, degene die verantwoording afleggen voor het onderwijssysteem zijn in de eerste plaats de onderwijzers en nooit politici of zakenmannen. De schooldoelen zijn nationale doelen, dat wil zeggen dat je op elke school hetzelfde onderwijs kan krijgen, zelfs in een godverlaten oord. Leerlingen worden vrijer gelaten. Verplicht onderwijs begint pas als ze zeven zijn en hebben ze minder huiswerk, wat leidt tot meer buitenspelen.

Leerlingen leren bovendien hoe ze iets moeten leren en niet zozeer hoe ze een opdracht in de klas moeten maken. Kinderen leren op deze manier omdat ze het gevoel hebben goed voorbereid te zijn.

Lucélia Ribeiro/Wikipedia

Lucélia Ribeiro/Wikipedia

Deze vorm van onderwijs heeft echter enkele kritiekpunten, die door onderwijzers zijn benoemd. Kinderen die minder goed kunnen leren kunnen mogelijk eronder lijden ten koste van slimmere leerlingen. Met een leersysteem dat is gestoeld op het onderzoeken van fenomenen die in de wereld plaatsvinden, worden leerlingen gestimuleerd om te leren in hun eigen tempo en pas alleen verder te gaan als ze er klaar voor zijn. De kinderen die daarentegen moeten worden gestimuleerd en meer moeite hebben, kunnen misschien niet werken op deze semi-zelfstandige manier.

Sinds dit onderwijsplan is ingevoerd zijn resultaten van de leerlingen verbeterd en is het de bedoeling dat deze vorm van onderwijs in heel het land wordt ingevoerd voor 2020. Het is dus afwachten wat de toekomstige resultaten van het PISA-programma zullen zijn om in te kunnen schatten hoe effectief deze manier van "leren op basis van dingen die gebeuren in de wereld," daadwerkelijk is.

Advertisement