Uit een onderzoek blijkt wat het perfecte leeftijdsverschil is voor een langdurige relatie - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Uit een onderzoek blijkt wat het perfecte…
Japan was de beste reisbestemming van 2018. Zodra je deze 13 foto's hebt gezien krijg je ook zin om er heel snel naartoe te gaan Deze kunstenares maakt schitterende levensgrote beelden van wilgentakken

Uit een onderzoek blijkt wat het perfecte leeftijdsverschil is voor een langdurige relatie

Door Skip Tromp de Haas
3.512
Advertisement

Er zijn mensen die van mening zijn dat leeftijd slechts een getal is en dat dit niet van invloed is op het wel/niet slagen van een liefdesrelatie. In de showbizzwereld zijn er talloze koppels aan te wijzen die zelfs als er sprake is van een groot leeftijdsverschil ook nog samenblijven. Maar in de werkelijkheid kunnen de zaken anders in elkaar steken.

Wie heeft gelijk? Is leeftijd van invloed op een relatie? Volgens de Emory University in de V.S. is het antwoord ja, en is er een heel exact verschil in leeftijd waardoor de kans van slagen op langere termijn veel groter wordt.

via: nypost.com

De conclusie van het onderzoek, waar 3000 deelnemers zijn onderzocht, konden we ook wel raden: over het algemeen hoe groter het leeftijdsverschil, des te groter de kans dat mensen uit elkaar gaan. Maar desondanks moeten we ook rekening houden met uitzonderingen.

Globaal gesproken betekent het leeftijdsverschil vaak dat er verschillende interesses en doelen zijn, de basis voor een relatie die geen lang leven beschoren is.

Afbeelding: Catherine Zeta-Jones en Michael Douglas, 25 jaar verschil. 

In het onderzoek staan vrij exacte statistieken. Voor stellen waar er een leeftijdsverschil is van meer dan vijf jaar is er een kans van 18% dat de relatie stopt. Als er tien jaar tussen zit neemt die kans daarop toe tot wel 30%. Er is zeer weinig hoop voor iemand die meer dan 20 jaar verschilt van zijn/haar partner. De kans op een scheiding is 95%.

Maar in het onderzoek wordt ook belicht dat leeftijd niet de enige factor is die zwaar meeweegt in een relatie. Ook tussen de mensen die qua opleiding en opvoeding erg van elkaar verschillen is de kans erg groot: 43%.

Afbeelding:  Angelina Jolie en Brad Pitt, 12 jaar verschil. 

Advertisement

Volgens onderzoekers is drie jaar het maximale dat het slagen van een relatie op de lange termijn ten goede komt. Uit de interviews die zijn gedaan met de deelnemers blijkt namelijk dat het beëindigingspercentage minder dan 3% is.

Dit gegeven wordt onderbouwd door het feit dat mensen die bijna even oud zijn een zelfde kijk op de wereld delen en ook herinneringen en perspectieven. Zo is de kans groot dat een stel samen dezelfde hobby's delen en hetzelfde levensritme hebben.

Afbeelding: Jay Z en Beyoncé, 12 jaar verschil. 

Conclusies

Het is vaak ongelofelijk hoe sommige onderwerpen niet te behandelen zijn door er puur wetenschappelijk naar te kijken. Bij hetgene wat er uit het Amerikaanse onderzoek naar voren is gekomen is er rekening gehouden met leeftijd en andere bijbehorende factoren die een negatieve of positieve invloed hebben op de duur van een relatie.

Hoe het ook zij, we weten allemaal wel hoezeer liefdesrelaties zich heel vaak in geen enkel keurslijf laten dwingen. Zo kan iemand bijvoorbeeld vertellen over relaties die een leven lang duurden tussen mensen van verschillende generaties, over het wel/niet stuklopen van relaties tussen mensen van ongeveer dezelfde leeftijd.

Misschien tellen andere dingen zoals respect, genegenheid, gevoelens en de wens om samen te zijn toch meer dan leeftijd. Misschien is dat toch maar een getal!

En welke mening ben jij toegedaan? Denk je dat door een leeftijdsverschil het echt onmogelijk is voor twee mensen om van elkaar te houden?

Afbeelding: Harrison Ford en Calista Flockhart, 22 jaar verschil. 

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt