Waarom volgens wetenschappers linkshandigen bijzondere mensen zijn

door Skip

04 Januari 2019

Waarom volgens wetenschappers linkshandigen bijzondere mensen zijn
Advertisement

Linkshandig zijn kan echt een groot verschil maken in het dagelijks leven. Veel dingen die we elke dag gebruiken en worden verkocht, zijn ontworpen voor rechtshandig gebruik, die voor de pechrijke linkshandigen nogal vreemde resultaten geven die gedwongen zijn om ze te moeten gebruiken.

Maar toch heeft de medaille ook een keerzijde. Linkshandigen beschikken namelijk over bijzondere vaardigheden die je bij rechtshandigen minder vaak ziet. In 2006 heeft een groep wetenschappers van de John Hopkins University en de Lafayette University bijvoorbeeld ontdekt dat linkshandigen in het hoger onderwijs, 10 tot 15% meer verdienen dan hun rechtshandige collega's.

Laten we eens kijken om welke andere kwaliteiten linkshandigen (ongeveer 10% van de bevolking) als bijzondere mensen moeten worden beschouwd.

Advertisement
LoveOfProfit / reddit

LoveOfProfit / reddit

Advertisement

Linkshandigen hebben een voorsprong op artistiek vlak

Linkshandigen hebben een voorsprong op artistiek vlak

Wikimedia Commons

Volgens verschillende onderzoeken die zijn uitgevoerd en gepubliceerd door het American Journal of Psychology hebben linkshandigen een voorsprong als het aankomt op creativiteit. Door de manier waarop hun hersens zijn ontwikkeld zorgt dit ervoor dat zij voor een probleem creatieve oplossingen kunnen onderzoeken die uit verschillende denkkaders zijn bekeken. 
Jimi Hendrix, Paul McCartney, Bob Dylan, Chaplin, Vincent Van Gogh, Leonardo Da Vinci, Paul Klee, Michelangelo Buonarroti, Henri de Toulouse Lautrec, Peter Paul Rubens zijn slechts een aantal namen uit de lange lijst van linkshandigen die tot de grootste kunstenaars uit de geschiedenis worden gerekend.

Veel genieën in de geschiedenis zijn linkshandig

Veel genieën in de geschiedenis zijn linkshandig

Henri Manuel / Wikimedia Commons

Het schijnt dat 20% van de leden van Mensa International (de grootste en oudste organisatie van mensen die zijn geselecteerd op basis van IQ) linkshandig zijn. Albert Einstein en Marie Curie zijn daar een bewijs van.

Ze zijn nogal vastberaden

Ze zijn nogal vastberaden

Rocky Balboa / Metro-Goldwyn-Mayer

In 2005 is er in een Frans onderzoek een verband gelegd tussen welke hand je gebruikt en agressiviteit. Hier kwam een bijzonder gegeven uit. Onder de volken die de meeste vastberadenheid aan de dag legde, kwam 27% linkshandigheid voor. Dit percentage daalde met 3% onder vreedzamere volken. Wie weet of deze eigenschap zich uiteindelijk heeft omgezet in "mentale agressiviteit" die linkshandigen in staat stelt om vasthoudend te zijn in hun doelstellingen...

Ze kunnen een voordeel hebben bij sport

Ze kunnen een voordeel hebben bij sport

Christopher Johnson / Wikimedia Commons

In dit geval bepaalt de statistiek het resultaat. Daar een klein percentage van de populatie linkshandig is, is het waarschijnlijk dat een sporter traint tegen rechtshandige tegenstanders. Daardoor zijn deze laatsten onvoorbereid op het moment dat zij een linkshandige treffen, die op onvoorspelbare wijze kan toeslaan. Tennis (Rafael Nadal is links hè), boksen of badminton zijn sporten waar dit verschil meer opvalt.

Advertisement

Veel Amerikaanse presidenten zijn linkshandig

Veel Amerikaanse presidenten zijn linkshandig

Pete Souza / Wikimedia Commons

Van de vijf laatste presidenten van de V.S. waren er 3 linkshandig: Obama, Bill Clinton en George W. Bush. Veel eerder waren ook Gerald Ford, James Garfield en Truman linkshandig. Volgens enkele communicatie-experts zou een van de doorslaggevende effecten hem zitten in hun "spiegelbeeld", mogelijk waarneembaar tijdens TV-debatten.

pixnio

pixnio

Dus linkshandig zijn is niet alleen maar nadelig, er zijn ook vele verborgen kwaliteiten waardoor je heel ver kunt komen!

Advertisement